Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirus latisti Venäjän voitonpäivän juhlinnan – Putin puhui tyhjälle Punaiselle torille ja vältteli taudin mainitsemista

Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti voitonpäivän puheessaan kansakunnan yhtenäisyyden tärkeyttä. Natsi-Saksan antautumista toisessa maailmansodassa on tavattu juhlia Moskovassa suurella sotilasparaatilla, mutta koronakriisi vesitti suunnitelmat.

Paraatin sijaan Putin piti puheen kansalaisille sodan muistomerkin äärellä. Presidentin odotettiin käsittelevän puheessaan virusepidemiatilannetta, sillä Venäjällä koronatartuntoja on todettu maailmassa viidenneksi eniten, yhteensä yli 198 000. Viimeisen viikon ajan tartuntoja on todettu päivittäin yli 10 000.

Presidentti kuitenkin vältteli ilmeistä ja puhui koronasta ainoastaan epäsuorasti.

– Veteraanimme taistelivat elämän puolesta kuolemaa vastaan. Me tulemme aina olemaan yhtä yhtenäisiä ja kestäviä, Putin puhui tyhjän Punaisella torin liepeillä.

Tänä vuonna puolitoistatuntiseen paraatiin oli määrä osallistua 15 000 sotilasta. Putin kuitenkin ilmoitti jo huhtikuussa, että paraatia lykätään koronatilanteen vuoksi.

Nyt maan sotilasvoimaa ilmensivät vain hävittäjät ja sotilashelikopterit, jotka lensivät Putinin puheen jälkeen Moskovan yli.

Televisioilotulituksia ja verkkoparaateja

Ylilentojen lisäksi eri puolilla Venäjää nähtäneen juhlapäivään kuuluvia ilotulitulituksia. Moskovan pormestari kuitenkin vetosi etukäteen kaupunkilaisiin, että ihmiset pysyttelisivät sisätiloissa ja seuraisivat juhlamenoja televisiosta tai parvekkeeltaan.

Moskovan alueella koronatartuntoja on todettu eniten koko Venäjän alueella. Kansalaisten liikkumista on rajoitettu tiukasti toukokuun loppuun saakka.

Voitonpäivään liittyy myös suosittu kansalaisparaati, jossa ihmiset kantavat sodassa taistelleiden sukulaistensa kuvia. Tapahtuma on siirretty verkkoon.

Kaikki entiset neuvostomaat eivät kuitenkaan aio luopua perinteistä. Valko-Venäjällä ja Turkmenistanissa voitonpäivän paraati järjestetään tavalliseen tapaan.