Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenvuoden aatonaattona Pyhäjärvellä tapahtuneen henkirikoksen taustalla oli pariskunnan riitatilanne

Syyttäjä vaatii Oulun käräjäoikeudessa torstaina alkaneessa oikeuskäsittelyssä 12 vuoden vankeutta viisikymppiselle miehelle, jota syytetään avopuolisonsa tappamisesta Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvellä uudenvuoden aatonaattona. Mies on syytekirjelmän mukaan tunnustanut tappaneensa avopuolisonsa riitatilanteen päätteeksi.

Syyttäjän mukaan tilanne alkoi pariskunnan yhteisen vuokra-asunnon olohuoneessa, kun heidän välilleen syntyi sanallinen riita. Mies löi riidan päätteeksi puolisoaan useita kertoja pään alueelle hirrenpalalla asunnon olohuoneessa. Lyönnit olivat niin voimakkaita, että nainen sai päähänsä vakavia vammoja. Sen jälkeen mies kietoi puolison kaulan ympärille nahkavyön ja nailonnarun, joilla kuristi tätä. Nainen kuoli syyttäjän mukaan päähän osuneisiin lyönteihin, ja kuristaminen myötävaikutti kuolemaan.

Syytetty mies soitti poliisille itse ja virkavalta saapui asunnolle illalla. Mies otettiin kiinni asunnolta usean tunnin piirityksen jälkeen aamuyöllä. Miehellä itselläänkin oli sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Mies on pyytänyt oikeuskäsittelyssä itse mielentilansa tutkimista.

Käyttäytyi väkivaltaisesti jo aiemmin

Tapetun naisen läheisten vaatimuskirjelmän mukaan mies oli käyttäytynyt puolisoaan kohtaan väkivaltaisesti koko heidän yhdessäolonsa ajan ja uhannut tappaa naisen useita kertoja. Miehellä on myös aiempaa väkivaltahistoriaa ja poliisi oli tehnyt miehestä kirjelmän mukaan uhka-arvion lokakuussa 2018.

Naisella oli kaksi lasta, jotka vaativat kumpikin 10 000 euron kärsimyskorvauksia äitinsä kuolemasta. Myös naisen vanhemmat vaativat 10 000 euron korvauksia. Naisen kaksi sisarusta vaativat 7 000 euron kärsimyskorvauksia. Läheisten mukaan naisella oli läheiset suhteet heihin kaikkiin ja tytär oli äitiinsä yhteydessä päivittäin.

Käräjäoikeus antaa asiassa kesäkuun alussa välituomion tai tuomion, eli joko määrää miehen mielentilan tutkittavaksi tai antaa ratkaisun asiassa.