EU:n sisäministerit puhuvat tänään rajaliikenteestä – komissio on suositellut lomamatkailun osittaista avaamista

Suomi ei ole vielä neuvotellut muiden EU-maiden kanssa rajojen avaamisesta lomamatkailulle. Jyrki Nikkilä / LEHTIKUVA

STT

EU-maiden sisäministerit keskustelevat tänään videokokouksessa rajaliikenteestä ja matkustamisesta koronaviruspandemian keskellä. Useat EU-maat ovat ottaneet käyttöön erilaisia matkustusrajoituksia, jotta koronaviruksen leviämistä pystyttäisiin hillitsemään.

EU-komissio suositteli aiemmin tällä viikolla, että vapaa-ajan matkailua voitaisiin avata sellaisten jäsenmaiden välillä, jotka ovat keskenään samanlaisessa epidemiatilanteessa.

Suomi ei ole vielä neuvotellut muiden EU-maiden kanssa lomamatkailusta. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan hallitus keskustelee suosituksesta ensi viikolla.

Tämänpäiväisen EU-kokouksen vetämisestä vastaa komissio. Sitä ennen Pohjoismaiden sisäministerit keskustelevat keskenään rajaliikenteen rajoitusten keventämisestä.

Tällä hetkellä Suomen hallitus ei suosittele lomamatkailua ulkomaille. Asiaa keskiviikkona kommentoineen Ohisalon mukaan vielä ei ole arviota siitä, milloin suositus muuttuisi.

– Tautitilannetta seurataan jatkuvasti ja sen mukaisesti tehdään linjauksia Suomen hybridistrategian mukaisesti. Suomen kansalaisilla on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen ja jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei kyseistä oikeutta ole laintasoisella säädöksellä rajoitettu, Ohisalo viestitti STT:lle.

Ulkomaanlomalle ehkä elokuussa?

Kovin nopeasti Suomen linjaan tuskin tulee merkittäviä muutoksia. STT:n kysyessä asiasta keskiviikkona liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalta (sd.) tämä vastasi, ettei missään tapauksessa kannata ryhtyä varaamaan esimerkiksi Kreikan-matkaa heinäkuulle.

– Uskon, että Euroopassakin useat maat elättelevät toiveita siitä, että elokuu olisi vielä pelastettavissa turismin osalta. Se on minusta optimistisin näkymä, jota tässä voi esittää, Harakka sanoi keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.