Hallitus kaavailee: Alkoholia voisi anniskella kello 22:een, ravintolat auki 23:een asti

Ravintolat voisivat STT:n tietojen mukaan anniskella klo 22:een. Hallitus neuvottelee yksityiskohdista vielä tiistaina. Onni Ojala / LEHTIKUVA

STT

Kahvilat, ravintolat ja baarit ovat avaamassa ovet tietyin rajoituksin parin viikon kuluttua kesäkuun alussa. Hallitus neuvottelee yksityiskohdista vielä tiistaina, mutta STT:n tietojen mukaan pohjaratkaisu oli lähes valmis jo maanantaina.

Viime viikolla oli esillä, että ravintoloissa tarjoiltaisiin alkoholia kello 21:een asti ja ne saisivat olla auki kello 22:een, mutta STT:n tietojen mukaan aukiolo on pitenemässä tästä ainakin tunnilla eli ravintolat voisivat anniskella kello 22:een ja menisivät kiinni kello 23. Asetuksella alkoholia voisi myydä tätäkin myöhempään.

Asiakkaiden tulisi pysyä pelkästään istumapaikoilla eli seisoskelu esimerkiksi baaritiskillä ei olisi sallittua. Keskustelua on käyty myös muun muassa turvaväleistä Ruotsin mallin mukaan, mutta päätöksiä ei vielä ole tehty. Ruotsissa asiakkaiden on pystyttävä olemaan vähintään käsivarren mitan päässä toisistaan kaikkialla ravintolassa.

Ravintola-asiakkaiden enimmäismäärä on ollut vaikea päätettävä hallitukselle. Tiettävästi asiakasmäärää ei rajoiteta ainakaan pienemmäksi kuin puoleen nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Tämän ratkaisun on tosin myös katsottu olevan liian kaavamainen ja epäedullinen pienille ravintoloille, joten muutoksia saattaa tulla neuvottelussa.

Hallitukselta odotettiin jo viime keskiviikkona päätöksiä siitä, miten ravintolat, baarit ja kahvilat voisivat alkaa avata oviaan turvallisesti asiakkaille kesäkuun alusta alkaen.

Hallituspuolueista viestitettiin maanantaina, että isosta kuvasta ollaan samaa mieltä ja tavoite on, että esitys etenee jo huomenna eduskuntaan. Neuvottelu alkaa Säätytalolla kello kymmeneltä, ja sen jälkeen esitys menee valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon, jonka on määrä alkaa kello 12. Myös eduskunta on varautunut käymään asiasta kiireellisen lähetekeskustelun jo huomenna.

Alueellinen avaaminen pohdituttaa yhä

Hallituspuolueissa on ollut eri näkemystä siitä, voidaanko ravintoloita avata erilaisin ratkaisuin eri puolilla Suomea tautitilanteen mukaan. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa on kannattanut valtakunnallisia pelisääntöjä, ja tälle kannalle on tiettävästi hallituskin asettumassa. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi perjantaina hallituksen lähtökohdan olevan, että koko valtakunnan alueella pitää noudattaa samoja rajoituksia.

– Tämä ei ole niin yksinkertaista, että voisimme katsoa, että jossakin alueella ei tällä hetkellä ole tautitapauksia, joten sinne ei rajoitustoimia tulisi, mutta muualle tulisi. Tämä tauti on sen kaltainen, että se viihtyy ryppäissä. Yksikin tautitapaus voi tartuttaa muita, Marin sanoi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta puolsi taannoin ravintoloiden sulkemista muun muassa sillä edellytyksellä, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa. Tämä hallituksen on otettava huomioon.

Keskustassa on ollut kannatusta sille, että ravintolat voisivat avautua lievemmin rajoituksin alueilla, joilla ei ole paljon tartuntoja. Esimerkiksi vihreissä on pelätty tämän johtavan turhaan rajaliikenteeseen kuntien välillä, jos naapurikunnissa on erilaisia rajoituksia.

Hallituksen on tiettävästi määrä katsoa parin viikon kuluttua avaamisesta tautitilanteen mukaan, onko rajoituksia syytä tiukentaa uudestaan vai entisestään lieventää. Tässä voisi tiettävästi olla alueellista vaihtelua.

Lainsäädäntö ei tee eroa pubin, karaokebaarin tai yökerhon välillä, sillä ne ovat anniskeluravintoloita kaikki. Rajoitetun aukiolon takia esimerkiksi yökerhojen olisi kuitenkin vaikea toimia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut