Hallituksen esitys: Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä, alkoholia voi tarjoilla kello 22:een

Hallituksen on tarkoitus päättää ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista. Handout / LEHTIKUVA

STT

Hallitus antoi viimein tiistaina eduskunnalle tartuntatautilakiin perustuvan esityksensä siitä, miten ravintolat voisivat avata turvallisesti ovensa asiakkaille kesäkuun alussa. Hallitus velvoittaisi ravintolat itse pitämään huolta siitä, että asiakkaat tuntevat olonsa turvalliseksi eikä tungosta pääse syntymään.

Esityksen mukaan ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa sillä edellytyksellä, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia kello 22:een. Lisäksi ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja, mutta turvallisuudesta on huolehdittava myös ulkona.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi Twitterissä hallituksen keskeiset linjaukset siitä, miten ravintolat avaavat ovensa turvallisesti kesäkuun alussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) on määrä kertoa hallituksen linjauksista lisää kello 13 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen esitys on käsitelty ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa puolenpäivän aikaan. Myös eduskunta on varautunut käymään asiasta kiireellisen lähetekeskustelun jo tänään.

Kulmunin mukaan ravintoloiden asiakaspaikkoja lisätään, kun se on turvallista. Hänen mukaansa hallitus arvioi tilannetta määräajoin.

– Toivon, että kaikki sujuu hyvin niin, että ravintolatoiminta pääsee vauhtiin. Rajoituksia voidaan silloin edelleen purkaa. Myös alueelliset ratkaisut ovat mahdollisia, Kulmuni sanoi Twitterissä.

Kiuru: Ruokaa ja juomaa ei saa itse ottaa noutopöydästä

Ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että ravintolassa on istuttava, mutta pöytiintarjoilu ei ole pakollista. Ruokaa ja juomaa ei saa itse ottaa esimerkiksi buffetpöydästä.

Ravintolan velvollisuus on huolehtia siitä, että asiakas tuntee olonsa turvalliseksi eikä tungosta synny. Ravintolan on laadittava suunnitelma toimintaohjeista.

Ravitsemisliikkeille säädetään yleiset velvollisuudet asiakkaille annettavista ohjeista, esimerkiksi on selvästi ilmoitettava että oireisena ei saa tulla ravintolaan.

"Portsaripakkoa ei ole tulossa"

Aluehallintovirastot valvoisivat, että ravintolat noudattavat rajoituksia ja velvollisuuksia. Aluehallintovirasto voisi määrätä puutteet korjattaviksi ja velvoitteita olennaisesti rikkoneen ravintolan suljettavaksi asiakkailta enintään kuukaudeksi.

– Vastuu ei ole viime kädessä viranomaisilla ja valvojilla, vaan kaikilla yhteiskunnan tahoilla, erityisesti ravitsemisliikkeillä itsellään, sanoi Kiuru.

Ravintolan olisi laadittava suunnitelma siitä, miten se toteuttaa hallituksen määräämät rajoitukset ja velvoitteet.

– On selvää, että erilaisilla ravintoloilla ei voi kaikilla olla samaa toimintamallia. Lähtökohta on, että asiakaspaikkarajoituksista täytyy pitää huolta, mutta mitään portsaripakkoa ei ole tulossa, sanoi hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus tarkastelee seuraavaa askelta juhannusviikolla. Ajatus on, että tilannetta tarkastellaan kahden viikon välein sen jälkeen kun ravintolat avataan 1.6.

Ohisalo: Pienpanimoasioita käsitellään huomenna

Hallitus voi Kiurun mukaan tarvittaessa lieventää rajoituksia alueittain. Alueellinen porrastaminen on jakanut hallituspuolueita pitkin matkaa, kun ne ovat neuvotelleet ravintoloiden turvallisesta avaamisesta kesäkuun alussa. Etenkin keskusta on ollut alueellisen porrastamisen kannalla, koska epidemiatilanne on erilainen eri alueilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan neuvotteluissa on keskusteltu myös mahdollisuudesta edistää pienpanimoiden toimintaedellytyksiä etämyynnin osalta. Puheenjohtajaviisikko käsittelee asiaa hänen mukaansa huomenna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.