Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Startup-yrityksille kaavaillaan omaa koronarahoitusta

Startup-yrityksille kaavaillaan omaa yhteensä 250 miljoonan koronarahoitusta, kertoo Helsingin Sanomat . Rahoituspaketti kanavoitaisiin valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin kautta.

Rahoilla autettaisiin kasvun alkuvaiheessa olevia yrityksiä, jotka tarvitsevat rahoitusta kansainvälistymiseen. Rahoituksen ehtona on, että yksityiset pääomasijoittajat lähtevät mukaan samalla summalla. Rahoitus ei olisi suoraa tukea, vaan Tesi saisi sijoituksellaan omistusosuuden yrityksestä.

Pääomasijoittajien yhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo lehdelle rahoituksen olevan tarpeen, koska ulkomaiset kasvuyhtiösijoittajat voivat väliaikaisesti poistua Suomen markkinoilta ja monien kasvuyritystenkin liiketoiminta on kärsinyt koronakriisistä.

–  Kyse ei ole startupeille myönnettävistä avustuksista vaan oman pääoman ehtoisista sijoituksista. Se tarkoittaa myös sitä, että kasvuyhtiön onnistuessa pääomaa palautuu sijoittajalle, eli tässä tapauksessa myös valtiolle, sanoo perustajaosakas Inka Mero Voima Venturesista Pääomasijoittajien yhdistyksen tiedotteessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) antaa esitykselle tukensa ja sanoo, että tutkimus- ja kehitysrahoitusta ja startup-rahoitusta tarvitaan nyt vielä enemmän kuin ennen kriisiä.

– Tarvitsemme ne perinteisemmät yritykset, jotka taistelevat tällä hetkellä olemassaolostaan, mutta katseen pitää olla myös kauempana, niissä yrityksissä, jotka luovat tulevaisuuden työpaikkoja, Lintilä sanoi Helsingin Sanomille.

Kasvuyritykset ovat alkuvaiheessaan yleensä tappiollisia, eikä niillä usein ole mahdollisuutta saada pankkilainaa. Pääomasijoitukset ovat niille keskeinen rahoitusmuoto.

Suomalaisyritykset keränneet hyvin sijoituksia

Pääomasijoitusalan eurooppalainen kattojärjestö Invest Europe kertoo, että suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna eniten sijoituksia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi otti tilastossa kärkisijan jo toisena perättäisenä vuonna.

Kansantalouden kokoon suhteutettuna suomalaiset startup-yhtiöt saivat sijoituksia yli kaksinkertaisesti Euroopan keskiarvoon verrattuna. Toiseksi vertailussa tulivat tanskalaiset startup-yhtiöt. Suomalaiset yritykset saivat viime vuonna yhteensä 293 miljoonaa euroa sijoituksina.