Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin: Venäjä on ohittanut koronatartuntojen huipun, sotilasparaati kesäkuussa

Venäjällä viranomaiset ovat rekisteröineet 174 koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta eilisen jälkeen. Kyseessä on toistaiseksi suurin lisäys vuorokaudessa koko epidemian aikana.

Vaikka Venäjän ilmoittamien uusien koronakuolemien määrä oli tiistaina tavallista korkeampi, vaikuttaa maan presidentti Vladimir Putin suhtautuvan optimistisesti Venäjän koronatilanteeseen.

Presidentti kertoi tiistaina puolustusministeri Sergei Shoigulle, että asiantuntijoiden mukaan koronatartuntojen huipun voidaan nähdä tulleen ohitetuksi Venäjällä.

Samalla hän pyysi puolustusministeriä aloittamaan valmistelut sen eteen, että aiemmin lykätty sotilasparaati voitaisiin järjestää kesäkuussa.

Toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi järjestettävä paraati peruttiin tänä vuonna koronatilanteen vuoksi. Putin vannoi aiemmin järjestävänsä paraatin vielä loppuvuoden aikana.

Tiistaina Putin linjasi Shoigulle, että paraati järjestetään kesäkuun 24. päivänä. Samaisena päivänä vuonna 1945 järjestettiin Putinin legendaariseksi kuvailema alkuperäinen voitonpäivän paraati.

Kuolematon rykmentti koolla heinäkuussa

Natsi-Saksan antautumisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Saksan antautuminen liittolaisille 8. toukokuuta päätti toisen maailmansodan Euroopassa. Venäjällä vuosittainen voitonpäivän paraati järjestetään kuitenkin perinteisesti 9. toukokuuta.

Toinen suosittu toukokuun 9. päivän perinne on niin sanottu kuolematon rykmentti -kulkue. Edellä mainittuun kulkueeseen osallistuvat kantavat marssiessaan sodassa kuolleiden omaistensa kuvia. Putinin mukaan kuolematon rykmentti -kulkue järjestetään heinäkuun 26. päivänä.

Heinäkuun 26. päivänä venäläiset laivastotukikohdat järjestävät myös perinteisiä laivastoparaateja, Putin sanoi.

Voitonpäivän paraatin lykkääntyminen oli kova isku 67-vuotiaalle presidentille, joka oli toivonut kokoavansa maailman johtajat katsomaan, kun tuhannet sotilaat marssivat Moskovan Punaisella torilla.

Pandemia pakotti Putinin myös perumaan tärkeän perustuslakiäänestyksen huhtikuussa. Kyseisessä äänestyksessä oli tarkoitus päättää perustuslakiuudistuksista, jotka olisivat mahdollistaneet Putinin pysymisen vallassa jopa vuoteen 2036 saakka.

Putin on tehnyt viime viikot etätöitä virka-asunnollaan Moskovan ulkopuolella Novo-Ogarjovossa, mutta hän näyttäytyi maanantaina poikkeuksellisesti Kremlissä.

Kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa

Koronavirukseen liitettyjen kuoleminen kokonaismäärä on Venäjällä yhä suhteellisen alhainen verrattuna tartuntojen suureen määrään. Tiistaihin mennessä Venäjällä on rekisteröity 3 807 kuolemantapausta, mutta yli 362 300 tartuntaa.

Worldometer -tarkkailusivuston mukaan maassa on kirjattu väkilukuun suhteutettuna vain 26 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 56. Monien arvioiden mukaan suuri osa Venäjän koronakuolemista rekisteröidään jonkin muun kuolinsyyn alle.

Koronatartuntoja Venäjällä on Worldometerin mukaan miljoonaa asukasta kohden 2 483. Suomessa taas on 1 196 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Worldometerin mukaan Venäjällä on kolmanneksi korkein tartuntojen määrä koko maailmassa. Sen edellä ovat vain Brasilia ja Yhdysvallat. Näistä Yhdysvalloissa on poikkeuksellisen korkea määrä koronatapauksia – yli 1,7 miljoonaa tartuntaa.