Kiinteistönvälittäjät näkevät asuntokaupan elpyneen toukokuussa, Hypon Brotherus on varovaisempi: "Kauppaluvut jäävät kymmeniä prosentteja edellisvuodesta"

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) kyselyn mukaan asuntokauppa vilkastui selvästi toukokuussa. Toukokuun lopussa tehdyn kyselyn perusteella kokonaiskauppamäärä oli enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin tason. Nousua huhtikuusta järjestö luonnehtii merkittäväksi.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo suhtautuvansa hieman varauksella SKVL:n kertomiin lukuihin kauppamääristä. Hän huomauttaa SKVL:n edellisen kyselyn kertoneen, että asuntokauppa olisi huhtikuussa vilkastunut maaliskuusta.

– Nythän me tiedämme välittäjien omista datoista, että huhtikuu oli katastrofaalinen asuntokaupassa, Brotherus kommentoi STT:lle.

Hänen mukaansa kauppamäärät jäivät huhtikuussa välittäjien omien datojen perusteella 40 prosenttia siitä, mitä ne olivat ennen koronakriisiä.

Brotherus ei pidä mahdottomana ajatuksena, että asuntokauppa olisi toukokuussa hiukan piristynyt huhtikuuhun verrattuna. Hän kuitenkin uskoo asuntokaupan sujuneen tavanomaista hitaammin myös toukokuussa.

– Odotan, että kauppaluvut ovat kymmeniä prosentteja siitä, mitä ne olivat ennen kriisiä, ja ne jäävät kymmeniä prosenttia myös edellisvuodesta.

Asuntomarkkinoilla ollaan Brotheruksen mukaan yhä kaukana koronakriisiä edeltäneestä tilanteesta.

– Se näkyy lainahakemuksissa, se näkyy kotitalouksien luottamuksessa, se näkyy ihan kaikessa. Ei tässä vielä normaalissa tilassa olla.

Kiinteistönvälittäjät: Ei enää odotettavissa isoja pudotuksia

Kiinteistönvälittäjien kyselyn mukaan asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan. SKVL odottaa, että osakehuoneistojen kauppa kehittyy myönteisimmin pääkaupunkiseudun ohella muun muassa Tampereella, Turussa, Oulussa sekä myös Kainuussa ja Pohjanmaalla.

Järjestö arvioi, että asuntokaupassa ei enää olisi odotettavissa dramaattisia pudotuksia ja pohjaa arvionsa myös kansainvälisiin kokemuksiin koronaepidemiatilanteen parantuessa.

Toukokuussa asuntomarkkinakatsauksessaan Hypo ennakoi, että asuntojen kauppamäärät laskevat ja myyntiajat pitenevät ensin ja hinnat laskevat vasta viiveellä.

– Meidän odotus oli, että hinnat lähtisivät laskuun kesällä. Ei odotettu vielä huhtikuulle, eikä edes odoteta toukokuulle, juurikaan hintojen laskua. Se tapahtuisi enemmänkin kesä-, heinä-, elokuussa, ja pohjalla oltaisiin siinä alkusyksystä, Brotherus sanoo.

Hypo haarukoi asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia. Pääkaupunkiseudulla pudotus jäisi 0,5 prosenttiin.

Omakotitalo kyselyn perusteella suosituin

Suomen Kiinteistönvälittäjien kyselyn perusteella suosituin asumismuoto tällä hetkellä on omakotitalo.

– Jo tieto epidemian rauhoittumisesta toi liikettä asunnonvaihtajiin. Perus asunnonvaihtotarve sekä vihreään ja valoisaan vuodenaikaan kuuluva vilkas pientalo- ja loma-asuntokauppa tuovat omalta osaltaan lisää nousua kauppamääriin, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Kyselyn perusteella asuntolainojen saanti olisi vaikeutunut. Erityisen nihkeää asuntolainojen myöntäminen on SKVL:n mukaan Pohjanmaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Loma-asuntokauppa on jatkanut vilkastumistaan. Ostajat valikoivat edelleen tarkoin kohteensa sen sijainnin ja varustelutason mukaan. Kysyntää on ollut erityisesti Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Oulussa, Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa sekä Uudellamaalla Porvoon suunnalla ja Hangossa, SKVL kertoo.

Pohjois-Suomen myyntikausi odottaa vielä viimeisten lumien sulamista ja tulvatilanteen helpottumista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut