Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Viikonlopun epävakainen sää muuttuu alkuviikosta jopa hieman tavallista lämpimämmäksi ja aurinkoiseksi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lämpötila nousee viikonlopun jälkeen koko maassa, ja varsinkin maan etelä- ja länsiosassa on luvassa aurinkoa. Lämpötila liikkuu 20 asteen molemmin puolin, ja osassa maata voidaan rikkoa hellerajakin.

– Muutama päivä tästä eteenpäin maksimilämpötilat näyttäisivät olevan asteen tai kaksi tavanomaista korkeampia, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteen mukaan lämpötila pysyy seuraavan kahden viikon aikana koko maassa tavanomaista lämpimämpänä.

Maan itäosassa ja Lapissa sää pysyy alkuviikolla vielä epävakaisena ja luvassa on paikoitellen sadekuuroja.

Lapin tulva-alueilla tilanne on viikonlopun aikana rauhoittumassa, ja tulvien ennustetaan aiheuttavan sunnuntaista eteenpäin enää lieviä vaurioita.

Sunnuntaina kovan tuulen varoitus koskee laajoja alueita Länsi- ja Pohjois-Suomessa, ja tuuli voi kasvaa paikoitellen vaarallisen voimakkaaksi.

Lauha talvi lämmitti järvet

Uimavedet lämpenevät tällä hetkellä hyvää vauhtia eri puolilla Suomea. Ympäristökeskuksen seurannan mukaan Lämpimin oli lauantaina 18,4 asteellaan Näsijärvi. Perjantaina järven lämpötila tosin käväisi jo hieman 19 asteen yläpuolella.

Näsijärven tämänhetkinen lämpötila on viisi astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Seuraavaksi lämpimimmät olivat Virroilla sijaitseva Kitusjärvi (18,2 astetta) ja Närpiön Hinjärvi (17,9), joiden lämpötila ylitti keskiarvon noin kolmella asteella.

Suurista järvistä Pielinen oli myös reilut kolme astetta tavallista lämpimämpi 15,5 asteella ja Kallavesi hieman vajaat kolme 14,5 asteen lämpötilalla.

– Talvi oli ennätyksellisen lauha lähes koko maassa. Lämpeneminen on päässyt aikaisemmin liikkeelle, kun jäät ovat sulaneet aiemmin, Tuomala sanoo.

Hän arvioi, että ilmat säilyvät tavanomaista lämpimämpinä ainakin juhannukselle asti. Tämä lupaa hyvää myös järvien lämpenemiselle.

– Kunhan ei kauheasti tuule, Tuomala huomauttaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut