Koronavirusepidemia jatkaa hidastumistaan – rokote saadaan käyttöön aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, arvioi STM:n Sillanaukee

Tällä hetkellä arvio on, että toimiva koronarokote voitaisiin saada markkinoille noin puolen vuoden kuluttua, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäälikkö Päivi Sillanaukee. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Koronarokotetta kehitetään kiihkeästi maailmalla. Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukeen mukaan tällä hetkellä menossa on 181 erilaista rokotekehitysaihiota. Hänen mukaansa arvio on, että markkinoille tulevaa toimivaa rokotetta voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan noin puolen vuoden kuluttua.

Vielä ei Sillanaukeen mukaan tiedetä, rokotettaisiinko koko väestö vai vain tietty kohderyhmä.

– Me emme vielä tiedä riittävästi tämän taudin luonteesta. Kun tiedämme näistä immunologisista mekanismeista paremmin, pystymme suojaamaan juuri niitä ihmisiä, joihin tauti pahimmin iskee, Sillanaukee sanoi.

Hänen mukaansa ministeriö viime kädessä päättää, mikä rokote ja millä hinnalla Suomeen otetaan.

– Suomessa meille on erittäin tärkeää, että kun terveitä kansalaisia rokotetaan, meillä on turvallinen ja tehokas rokote tarjota.

Valmistelussa ovat mukana Sillanaukeen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä. Kun ehdotus tulee heiltä ministeriöön, sen tukena päätöksenteossa on tartuntatautien neuvottelukunta. Lisäksi ministeriössä on vielä rokotehankintatyöryhmä, joka itsenäisesti arvioi rokotetta. Tämän jälkeen ministeriö antaa esityksensä rokotteesta hallitukselle ja eduskunnalle, sanoi Sillanaukee.

Sillanaukee kertoi rokotteen tilanteesta sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsauksessa aamupäivällä.

THL:n Sane: Rajoitusten höllentämisestä ei voi vielä tehdä johtopäätöksiä

Tilaisuudessa oli mukana myös THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane. Hänen mukaansa kesäkuun alussa aloitetun rajoitusten höllentämisen vaikutuksista tartuntatilanteeseen ei voi vielä sanoa varmasti.

– Vielä ei voi tehdä suurempia johtopäätöksiä. Tilanne on rauhallinen, mikä on hyvä merkki, mutta tilannetta täytyy seurata vielä pidemmälle.

Eilen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi, että rajoitusten keventäminen ei toistaiseksi näy lisääntyneinä tartuntoina.

Suomessa on todettu vuorokauden aikana 24 uutta koronavirustartuntaa ja yksi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus, kertoi THL torstaina iltapäivällä. Edellisenä vuorokautena todennettujen uusien tartuntojen määrä oli 15, eikä kuolemia ollut yhtään.

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 7 064 tartuntaa ja yhteensä kuolleita on 325. Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi nyt 25 potilasta, tehohoidossa heistä on neljä.

– Kun katsoo viimeisten viikkojen kehitystä, trendi on selkeästi alaspäin menevää. Päiväkohtaista vaihtelua on ja sitä tulee aina olemaan, Sane sanoi ennen uusia lukuja.

Toipuneita arviolta noin 6 400

Sanen mukaan suurimmassa osassa Suomea tilanne on hyvin rauhallinen ja taudista toipuneita on nyt arviolta noin 6 400. Ilmaantuvuus on laskenut paljonkin.

– Kuuluisa R-luku on pysytellyt samoissa lukemissa 0,7:n ja 0,8:n välissä, joka tarkoittaa sitä, että uusia tartuntoja yhdestä tartunnasta ei tule paljoa.

Muutamilla alueilla on kasvua, mutta yksittäiset tapaukset nostavat ilmaantuvuuslukua, kun puhutaan pienistä väestöistä.

– Ahvenanmaan ja Keski-Pohjanmaan osalta meillä on aika hyvin tiedossa, mistä tapaukset ovat tulleet eli tuntemattomia tartuntaketjuja ei ole havaittu, sanoi Sane.

Hänen mukaansa tartuntoja on tullut muun muassa perheillallisilla, ravintolaillallisilla, missä ihmisiä on ollut paljon pienissä tiloissa. Sen sijaan Sanen mukaan satunnaisissa kohtaamisissa julkisessa liikenteessä tai kaduilla riski tartunnoille on nykytiedon valossa pieni.

Suomessa löydettiin 24 uutta koronatartuntaa

Suomessa on todettu vuorokauden aikana 24 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä puolestaan kasvoi vuorokaudessa yhdellä.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu Suomessa nyt 325. Koronatartuntoja on löydetty 7 064.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi 25 potilasta. Tehohoidossa heistä on neljä.

Väestömäärään suhteutettuna Suomessa on löydetty nyt 127 koronatartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Tuoreimman seitsemän päivän seurantajakson aikana todettiin Suomessa 145 uutta tautitapausta. Edellisellä seurantajaksolla löydettyjen koronatartuntojen määrä oli 193.

THL toteaa, että raportoinnin viiveet voivat vaikuttaa tuoreimman seitsemän päivän seurantajakson havaittuun tartuntamäärään.

Tampere ja Turku tartunnoitta

Paikkakunnista Espoossa löydettiin nyt vuorokaudessa 8 uutta ja Helsingissä 6 uutta koronatartuntaa. Espoossa tartuntoja on havaittu 788 ja Helsingissä 2 690.

Yksi uusi tartunta löydettiin esimerkiksi Vantaalla, Lahdessa ja Jyväskylässä. Sen sijaan esimerkiksi Tampere ja Turku säästyivät nyt uusilta tartunnoilta.

Todetun koronatartunnan saaneista on Suomessa naisia 50,5 prosenttia ja miehiä 49,5 prosenttia.

Osa koronaviruksen tartunnoista jää oireettomiksi, joten tartuntamäärä on ilmi tullutta jonkin verran suurempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.