Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroryhmässä puheenjohtajakisa on pyörähtänyt käyntiin

Euromaiden valtiovarainministereistä koostuvan euroryhmän tapaamisessa on tänään avattu puheenjohtajakisa. Nykyinen puheenjohtaja, portugalilainen Mario Centeno ilmoitti aiemmin tällä viikolla astuvansa syrjään, kun hänen kautensa päättyy heinäkuussa. Centeno luopuu myös ministeripestistään Portugalissa.

– Mandaattini (euroryhmän johdossa) päättyy heinäkuun 12. päivänä ja siitä päivästä eteenpäin euroryhmällä on uusi puheenjohtaja, Centeno sanoi videokommentissaan ennen kokousta.

Potentiaalisiksi seuraajiksi on julkisuudessa nostettu Luxemburgin valtiovarainministeri Pierre Gramegna, Espanjan Nadia Calvino sekä Irlannin Paschal Donohoe.

Euroryhmän tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Sen puheenjohtajalla on merkittävä rooli kompromissien edistäjänä, kun pohjoiset ja eteläiset euromaat tekevät yhdessä päätöksiä.

Tarvitaanko euroryhmää?

Seuraajaspekulaatioiden ohella julkisessa keskustelussa on esitetty kuitenkin kysymys koko ryhmän tarpeellisuudesta. Esimerkiksi tutkimuskeskus Jacques Delors Centren varajohtaja Lucas Guttenberg tviittasi , että euroryhmän seuraava puheenjohtaja tarvitsee suunnitelman siitä, miten ryhmästä tehtäisiin jälleen hyödyllinen.

Koronaviruskriisin aikana euroryhmä oli keskeisessä osassa, kun EU rakensi 540 miljardin euron tukipakettia.

Nyt käsittelyssä olevan 750 miljardin euron elpymisvälineen sekä monivuotisen rahoituskehyksen osalta varsinaiset neuvottelut käydään sen sijaan EU-maiden johtajien pöydässä.

EU-johtajien seuraava videohuippukokous on juhannusaattona.