Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi ministeriötä asetti "hanhinyrkin": valkoposkihanhituhojen ehkäisyyn odotetaan esityksiä kesän loppuun mennessä

Maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö ovat asettaneet yhteisen työryhmän laatimaan esityksiä valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentämiseksi.

Ministeriöt kertovat tiedotteessaan, että "hanhinyrkiksi" kutsutun työryhmän on tarkoitus toimia nopealla aikataululla. Sen työn on tarkoitus valmistua elokuun loppuun mennessä.

Tiedotteen mukaan tarkastelussa ovat hanhien aiheuttamien tuhojen korvausjärjestelmä sekä ennaltaehkäisevät keinot, kuten lintupellot, poikkeusluvat ja suojametsästys.

Työryhmään osallistuu edustajia ministeriöiden ohella Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan ely-keskuksista sekä Suomen riistakeskuksesta.

Ministerit peräänkuuluttavat laaja a keinovalikoimaa

Valkoposkihanhien aiheuttamista tuhoista on keskusteltu laajasti alkukesän ja loppukevään aikana. Varsinkin laajat Suomen läpi kulkevat muuttoparvet ovat aiheuttaneet suuria vahinkoja pelloille, mutta lähivuosina kasvanut kotimainen kanta on myös tahrinut puistoja ja uimarantoja.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) vierailivat toukokuun lopulla Kiteellä Pohjois-Karjalassa tutustumassa hanhien viljelijöille aiheuttamiin vahinkoihin. Leppä on aiemmin ilmoittanut kannattavansa lajin suojametsästystä ja toistaa kantansa perjantain tiedotteessa.

– Tarvitsemme koko työkalupakin käyttöön vahinkojen ehkäisemiseksi. Viljelijöiden on voitava puolustaa elinkeinoaan, Leppä sanoo tiedotteessa.

Mikkonen puolestaan sanoo, että ongelman pitkäaikainen kestävä ratkaisu vaatii laajan valikoiman keinoja.

– Ympäristöministeriössä ja ely-keskuksessa on varauduttu maksamaan korvaukset valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista mahdollisimman nopeasti, Mikkonen kertoo.

Lajin metsästämisen sallimista ajava kansalaisaloite sai täyteen 50 000 allekirjoitusta viime viikolla. Valkoposkihanhi on EU:n erityisesti suojelema laji ja lailla rauhoitettu.

Viime syksyn laskennassa Suomessa havaittiin noin 33 700 valkoposkihanhea. Määrä on kasvanut vuosittain noin kymmenellä prosentilla.