Polttoaineiden halpeneminen veti inflaation miinukselle myös toukokuussa

Tilastokeskuksen mukaan 95E-bensiinin keskihinta oli toukokuussa 1,28 euroa litralta, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 1,59 euroa. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Kuluttajahinnat laskivat toukokuussa 0,2 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli miinusmerkkinen toisena kuukautena peräkkäin. Huhtikuussa hinnat laskivat 0,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Koronaviruskevään aikana inflaatio on vajonnut nopeasti nollan alapuolelle. Vielä tammikuussa hinnat nousivat tasan prosentin vuosivauhtia. Myös kahtena edeltävänä vuonna inflaatio pyöri prosentin tuntumassa.

Merkittävä syy inflaation hiipumiseen on polttoaineiden halpeneminen. Kuluttajahintojen laskuun vuoden takaiseen verrattuna vaikutti eniten bensiinin, kevyen polttoöljyn, dieselin ja hotellihuoneiden hintojen halpeneminen.

Tilastokeskuksen mukaan 95E-bensiinin keskihinta oli toukokuussa 1,28 euroa litralta, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 1,59 euroa. Dieselin keskihinta oli toukokuussa 1,16 euroa litralta, kun viime vuoden toukokuun lukema oli 1,42 euroa.

Bensiinin ja dieselin hinnat olivat siis laskeneet lähes 20 prosenttia vuoden takaisesta.

Viime viikkoina raakaöljyn hinta on toipunut kevään pohjalukemista, joten myös polttoaineiden hintojen voi ennakoida kääntyvän nousuun. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E-bensiinin eilisen keskihinta oli 1,33 euroa ja dieselin keskihinta 1,16 euroa litralta.

Tupakan hinta totutusti nousussa

Kuluttajahintoja nosti muun muassa tupakan kallistuminen. Savukkeiden hinta kohosi noin yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta. Taustalla ovat veronkorotukset. Tupakkaveroa korotettiin vuodenvaihteessa ja sitä ennen viime vuoden heinäkuussa. Seuraava korotus häämöttää kahden viikon päässä.

Viime viikolla julkaistussa ennusteessaan Suomen Pankki arvioi, että kuluttajahintojen nousu jää tänä vuonna Suomessa keskimäärin 0,1 prosenttiin. Euroopan keskuspankki puolestaan haarukoi euroalueelle 0,3 prosentin inflaatiota tälle vuodelle. Lukema on reippaasti alle EKP:n tavoitteleman inflaatiovauhdin, joka on hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut