Poikkeusolot päättyvät tänään – osa rajoituksista ja suosituksista on kuitenkin edelleen voimassa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (vas.) ja pääministeri Sanna Marin kertoivat poikkeusolojen päättymisestä maanantaina. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Koronaepidemiasta johtuvat, kolme kuukautta voimassa olleet poikkeusolot päättyvät tänään. Maan hallitus arvioi maanantaina, että valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käytöstä voidaan luopua, sillä tartuntamäärät on saatu hiipumaan.

Valtioneuvosto totesi 16. maaliskuuta yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot. Käyttöön otettiin sen myötä valmiuslain pykäliä, jotka ovat antaneet mahdollisuuden puuttua esimerkiksi terveydenhoidon työntekijöiden työaikaan, vuosilomiin ja irtisanomisaikaan. Lisäksi kunnilla on ollut lupa siirtää kiireetöntä hoitoa.

Myös Uudenmaan maakunta eristettiin maalis-huhtikuussa reiluksi kahdeksi viikoksi ja koulut suljettiin keväällä kahdeksi kuukaudeksi valmiuslain nojalla.

Nykyinen valmiuslaki on säädetty vuonna 2011.

Koronavirusepidemia ei kuitenkaan ole vielä ohi, joten esimerkiksi hygieniaan ja turvaväleihin liittyviä suosituksia on syytä noudattaa edelleen.

Hallitus arvioi rajoituksia ja suosituksia keskiviikkona

Osa rajoituksia ja suosituksia jää edelleen voimaan, sillä poikkeusolojen aikana rajoituksia on tehty muun kuin valmiuslain nojalla.

Esimerkiksi ravintoloiden ja kahviloiden toimintaa on rajoitettu tartuntatautilain nojalla.

Lisäksi on annettu lukuisia suosituksia kokoontumisrajoituksista, yleisötilaisuuksista tai esimerkiksi harrastuspaikoista, etätyöstä ja vapaa-ajan matkustamisesta.

Hallitus arvioi näitä rajoituksia ja suosituksia keskiviikkona.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut