Kulmuni oli jo saanut Tekiriltä viestintäsparrausta – ministeriötä pyydettiin maksajaksi jälkikäteen

Kulmuni sanoo selvityksessään, että hän oli siinä käsityksessä, että TEM oli jo ennen ensimmäisiä hankintoja valinnut Tekirin toteuttamaan koulutuksen. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Valtiovarainministerin paikalta 5. kesäkuuta eronneen Katri Kulmunin (kesk.) ensimmäiset viestintäkonsultaatiot hankittiin viestintätoimisto Tekiriltä jo ennen kuin työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) pyydettiin konsultaation maksajaksi.

Kulmunin silloisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen TEMille antaman selvityksen mukaan Kulmuni, Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa ja Jääskeläinen itse tapasivat 26. heinäkuuta 2019 työ- ja elinkeinoministeriössä ministerin virkahuoneessa. Jääskeläinen kertoo, että tapaamisen jälkeen hän pyysi Saukkomaata suunnittelemaan Kulmunille viestintätilanteisiin sopivan valmennuskokonaisuuden.

Kulmuni sai selvitysten mukaan Tekiriltä esiintymisvalmennusta pian tämän jälkeen, 31. heinäkuuta. Seuraavana päivänä eli 1. elokuuta Jääskeläinen kävi viestinnän konsultointia koskevan puhelun Tekirin hallituksen puheenjohtajan Harri Saukkomaan kanssa. 2. elokuuta Kulmuni avasi keskustan puheenjohtajakampanjansa Helsingissä ja antoi tällöin muun muassa haastattelun STT:lle siitä, miksi hänet tulisi valita puolueen puheenjohtajaksi kilpakumppani Antti Kaikkosen sijaan.

TEM sai ehdotuksen Tekiristä päiviä myöhemmin

Julkistettujen sähköpostien perusteella Kulmunin erityisavustaja Jääskeläinen ehdotti vasta 5. elokuuta sähköpostissaan työ- ja elinkeinoministeriölle, että TEM hankkisi viestintäkoulutusta nimenomaan Tekiriltä. Todellisuudessa viestintäkoulutusta oli jo hankittu Tekiriltä ilman sopimusta. TEM siis hankittiin laskujen maksajaksi jälkeenpäin.

Elinkeinoministerinä toiminut Kulmuni sanoo omassa selvityksessään olleensa siinä käsityksessä, että TEM oli jo ennen ensimmäisiä hankintoja valinnut Tekirin toteuttamaan koulutuksen, vaikka hänen oma ministeriönsä ei ollut esitetyn dokumentaation valossa kuullutkaan koko asiasta.

Virkamiehet pitivät sähköpostikeskustelussa koulutuksen hankintaa Tekiriltä ongelmallisena, koska TEMillä oli puitesopimus viestintäpalveluista kahden muun yrityksen kanssa. Jääskeläisen mukaan kyse oli ministerin toiveesta ja hän piti kiinni kannastaan. Sopimus viestintäkonsultaation hankkimisesta tehtiin kolme päivää myöhemmin 8. elokuuta.

Sittemmin ministeriön sisäisen tarkastuksen mukaan on selvinnyt, että osa veronmaksajien maksamasta viestintävalmennuksesta tai -konsultoinnista liittyi Kulmunin työhön keskustan puheenjohtajana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut