Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nautalauma yhä karkuteillä Pieksämäellä, etsinnät voivat kestää useita päiviä – poliisi varoittaa teillä liikkuvia

Yksitoista nautaa karkasi aitauksestaan varhain sunnuntaiaamuna Pieksämäen Jäppilässä Etelä-Savossa. Kaikki eläimet ovat edelleen karkuteillä, ja poliisi kehottaa alueella liikkuvia varovaisuuteen liikenteessä.

Naudat karkasivat Hyvätuuli Highland -tilalta Jäppiläntien varresta. Osan niistä omistava Esko Rissanen kertoo naapurin hevosten katkoneen nauta-aitauksen sähkölangat aamutuimaan, mistä innostuneena nautalauma lähti omille teilleen.

– Hevoset olivat jotain säikkyneet ja tulivat juosten sähköpaimenen läpi, Rissanen kuvailee.

Aamuisen havainnon mukaan neljä hiehoista olisi nähty Partaharjun tiellä kulkemassa kohti Pieksämäkeä. Havaintopaikka oli yli viisi kilometriä hiehojen lähtöpaikasta.

– Muut ovat kaksivuotiaita nuoria hiehoja, ja lauman johtaja on vanhempi lehmä. Jälkien perusteella se ei ollut niiden neljän joukossa.

Tämä voisi Rissasen mukaan parhaassa tapauksessa tarkoittaa, että isompi joukko on jäänyt lähemmäs lähtöpaikkaa, mutta etsinnöistä voi silti tulla työläät.

– Kymmenkunta vuotta sitten Leppävirralla karkasi lauma, josta paria lehmää etsittiin toista viikkoa.

Rissanen kertoo nähneensä myöhemmin vielä yhden hiehoista lähellä lähtöpaikkaa. Sitä ei kuitenkaan yritetty ottaa kiinni aitaukseen, sillä se olisi voinut yksin ollessaan säikähtää herkästi ja karata uudestaan. Koska lehmät ovat laumaeläimiä, ovat sen laumatoverit todennäköisesti myös lähistöllä.

Lehmille riittää ruokaa metsässä

Sunnuntai-iltana Rissanen kertoi, että nyt voidaan vain odottaa uusia havaintoja laumasta. Omistajat etsivät nautojaan kahden autokunnan voimin koko sunnuntaipäivän. Myös poliisipartio avusti valvomalla liikennettä.

Helteellä naudat todennäköisesti menevät metsään ja puskaan varjoon, mistä niitä on vaikea havaita. Yöllä ne voivat lähteä uudestaan liikkeelle ja palata tuttuun kotiaitaukseensa, minne aidat ja tutut kulkureitit on jätetty niille auki, Rissanen lisää.

Lehmille voi tulla metsässä jano, mutta siellä on myös juomapaikkoina esimerkiksi ojia. Sen sijaan ruoasta ei tule kesäisessä metsässä pulaa.

– Nälkä niille ei heti tule. Kiinni saamiseen nälkä olisi paras houkutin, Rissanen nauraa.

Havainnot vapaana kulkevista naudoista voi ilmoittaa hätäkeskukseen tai tilan myymälän numeroon 015 430 1690.