Päivö-myrsky katkoi sähköt kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta - lue yön uutiskooste

Suomea on kurittanut Päivö-myrsky, joka aiheuttaa voimakasta sadetta ja tuulta. OLIVIA RANTA / LEHTIKUVA

STT

Päivö-myrsky katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta itäisessä Suomessa

Tiistaina alkanut Päivö-myrsky on katkonut sähköjä ainakin kymmeniltä tuhansilta talouksilta itäisessä Suomessa. Savon voiman mukaan sillä oli illalla noin 38 000 sähkötöntä asiakasta. Pohjois-Karjalassa PKS puolestaan kertoi noin 24 000 asiakkaan olleen sähköttä vähän ennen kahta keskiviikkona aamuyöllä.

Ilmatieteen laitos tviittasi puolilta öin, että myrskyn kovimmat puuskat ovat siirtymässä Ylä-Savosta ja Ylä-Karjalasta kohti Itä-Kainuuta. Alueella kannattaa pysytellä ainakin aamuyön ajan sisätiloissa, tviitissä neuvottiin.

Myrskyn kovin havaittu sisämaan puuska oli tiistaina Liperin Tuiskavanluodon 26,9 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitos tviittasi aiemmin.

Talvivaaran kaivosyhtiön johdon epäillyistä pörssirikoksista annetaan tuomio

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomionsa surullisenkuuluisan Talvivaaran kaivosyhtiön toiminnassa epäillyistä pörssirikoksista. Kolmea yhtiön johtoon kuulunutta ihmistä syytetään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä. Syytetyt kiistävät syytteet.

Syyttäjän mukaan yhtiö ja johto myivät maaliskuussa 2013 Talvivaaran osakkeiden merkintäoikeuksia tietäen julkistamattomia arvioita nikkelin tuotannosta. Kun uusi negatiivinen tuotantoarvio julkaistiin, osakkeen kurssi laski noin yhdeksän prosenttia. Kaupoilla tienattiin syyttäjän mukaan satojatuhansia euroja.

MT:n kysely: Haavisto ja Halla-aho menettäneet suosiotaan presidenttiehdokkaina, Marin nousi kolmanneksi

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) etumatka presidenttiehdokkaana on lyhentynyt selvästi verrattuina muihin, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä. Helmikuussa tehdyssä kyselyssä Haavistoa kannatti 18 prosenttia vastanneista, nyt reilut 12 prosenttia. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin suosio on pysynyt vakaana 11 prosentissa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon suosio on pudonnut 9 prosentista hieman yli 6:een. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiilaa Halla-ahon ohi vajaan 10 prosentin kannatuksella.

Pikavippien korkokatto laskee kymmeneen prosenttiin

Kuluttajaluottojen määräaikainen kymmenen prosentin korkokatto tulee voimaan tänään. Tänään astuu voimaan myös kielto luottojen suoramarkkinoinnille.

Muutoksilla on tarkoitus helpottaa kuluttajien asemaa ja ehkäistä velkaongelmia koronakriisin aikana.

Määräaikainen korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten yleisluottokorttiluottoja, autojen osamaksukauppaa tai verkkokaupan erämaksumahdollisuutta. Laki on säädetty määräaikaisena, ja se on voimassa vuoden loppuun asti.

"Surullinen päivä Hongkongille" - Yhdysvaltain Pompeo varoitti Kiinaa vastatoimista turvallisuuslain vuoksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Kiinaa vastatoimista sen jälkeen, kun maa saattoi tiistaina voimaan Hongkongin uuden turvallisuuslain.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että turvallisuuslaki kaventaa Hongkongin itsehallintoa ja kansalaisten mielipiteenvapautta.

Turvallisuuslain voimaantulo on surullinen päivä Hongkongille, Pompeo sanoi lausunnossa. Hänen mukaansa Yhdysvallat aikoo purkaa ainakin osan erivapauksista, joiden myötä Hongkongin kauppasuhteet ovat olleet muuta Kiinaa edullisemmat.

Tänään tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan. Tuolloin luotiin periaate, jonka piti taata Hongkongille emämaata laajemmat kansalaisvapaudet 50 vuodeksi. (Lähde: AFP)

Saksa astuu tänään EU-puheenjohtajamaan saappaisiin

Saksa aloittaa tänään puolivuotisen kautensa EU-puheenjohtajamaana. Suuren jäsenmaan kauteen kohdistuu suuria odotuksia, sillä loppuvuoden aikana EU:ssa pyritään ratkomaan isoja kysymyksiä.

Saksan puheenjohtajakaudella merkittävässä roolissa on EU:n selviäminen koronaviruskriisistä. Lisäksi auki ovat esimerkiksi neuvottelut EU:n monivuotisesta budjetista sekä 750 miljardin euron elpymisvälineestä. Lisäksi tuloksia odotetaan EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluista.

Putinin valtakausien laajentamista koskeva kansanäänestys päättyy tänään

Venäjällä päättyy tänään lähes viikon kestänyt äänestys perustuslakimuutoksesta.

Lakimuutos mahdollistaisi maan nykyisen presidentin Vladimir Putinin asettumisen uudelleen ehdolle presidentinvaaleissa 2024. Venäjän nykyisen perustuslain mukaan sama ihminen voi olla presidenttinä vain kaksi peräkkäistä kautta. Muutokset perustuslakiin on jo hyväksytty Venäjän parlamentissa ja perustuslakituomioistuimessa, joten muutos on käytännössä jo sinetöity.

Putinin suosio on viime kuukausina ollut laskussa. Vaikka lakimuutos hyväksyttäneenkin, presidentillä on edessään monia kriisejä talousongelmista lähtien, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Jussi Lassila STT:lle.

Ruotsi päätyi perustamaan työryhmän arvioimaan maan kiisteltyjä koronatoimia

Ruotsissa maan hallitus on taipunut perustamaan työryhmän arvioimaan koronavirusepidemian hoitoa. Pääministeri Stefan Löfven kertoi komitean perustamisesta tiistaina.

Muun muassa hallituksen, viranomaisten ja alueellisen terveydenhuollon toimia arvioivan komitean alustavan raportin on määrä valmistua jo marraskuussa.

Ruotsin linjan seurauksena maassa on sekä määrällisesti että väkilukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia kuin muissa Pohjoismaissa. Yhteiskunnan avoimena pitämiseen perustunut linja on herättänyt myös laajaa kritiikkiä.

Tiistaihin mennessä noin 10 miljoonan asukkaan maassa oli todettu yhteensä noin 68 450 tartuntaa ja noin 5 330 viruksen liittyvää kuolemaa. (Lähde: AFP)

Ainakin 19 ihmistä on kuollut Teheranissa sattuneessa räjähdyksessä

Iranin pääkaupungissa Teheranissa ainakin 19 ihmistä on kuollut räjähdyksessä, kertoo Iranin puolivirallinen uutistoimisto Isna. Viranomaisten mukaan räjähdys tapahtui paikallisen klinikan kellarissa, jossa kaasukanistereita oli syttynyt tuleen. Paikallisesta päivystyksestä kerrottiin tiedotteessa, että kuusi ihmistä loukkaantui onnettomuudessa.

Valtion televisiokanava kertoi, että räjähdys vahingoitti lähistöllä olevia rakennuksia ja paikan päältä nousi mustaa, sakeaa savua. (Lähde: AFP)

Miesten jalkapalloliigan kausi alkaa viidellä ottelulla

Miesten jalkapalloliigan kausi alkaa tänään keskiviikkona otteluilla FC Lahti–HJK, Haka–Honka, HIFK–KuPS, Ilves–IFK Mariehamn ja SJK–TPS. Ottelut alkavat kello 18.30.

Kauden oli määrä alkaa jo huhtikuussa, mutta koronaviruspandemia on siirtänyt starttia runsaasti. Inter ja RoPS aloittavat urakkansa torstaina Turussa. KuPS on hallitseva mestari.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut