Kysely: Ihmiset tuntevat sähköpotkulautailun säännöt heikosti

Sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne liikennesääntöjä tai välitä niistä. LAURA UKKONEN / LEHTIKUVA

STT

Ihmiset tuntevat sähköpotkulautailun liikennesäännöt heikosti, ilmenee Liikenneturvan tuoreesta kyselystä. Vain kaksi viidestä tiesi vääräksi väitteen, jonka mukaan sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Todellisuudessa sähköpotkulauta luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi, jolla kuljetaan pyöräilysääntöjen mukaan.

– Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa, kuten esimerkiksi kaupungeissa vuokrakäytössä olevilla sähköpotkulaudoilla, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Kevyeksi sähköajoneuvoksi luettavalla sähköpotkulaudalla kuljetaan aina pyöräilysääntöjen mukaan, joten esimerkiksi jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu muistuttaa tiedotteessa.

Vastauksissa ilmeni, että kaksi kolmesta on sitä mieltä, että sähköpotkulaudat tekevät kaupunkiliikenteestä aiempaa turvattomamman tuntuisen.

Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimus osoittaa, että sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä ja palveluntuottajien antamia ohjeita.

Traficomin tutkimuksen mukaan kypärän käyttämättömyys ja päihtyneenä ajaminen olivat suurimmat yksittäiset tekijät sähköpotkulautailijoille tapahtuneissa onnettomuuksissa.

– Kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeasti, joten sähköpotkulaudankin päällä on keskityttävä ajamiseen ja oltava, tietysti, selvin päin. Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen, Lattu muistuttaa.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut