Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"

Vuonna 1918 Vierumäen taistelussa kuolleiden tai kadonneiden tunnistettujen punaisten määrä on Kansallisarkiston selvityksessä vähäisempi kuin on arveltu.

Vierumäen taistelussa kuolleita tai kadonneita punaisia on tunnistettu Kansallisarkiston selvityksessä yhteensä 43. Kaatuneiden määrä on todennettu selvittämällä Vierumäen taisteluun osallistuneet punaiset joukkoyksiköt ja niissä palvelleiden henkilöiden nimet, Kansallisarkisto kertoo tiedotteessa.

Vierumäen taistelussa 20.–21. huhtikuuta 1918 kaatuneiden punaisten määrää koskevat arviot vaihtelevat joistakin kymmenistä yli 400 kaatuneeseen. Kansallisarkiston tiedotteen mukaan jo vuonna 1918 vakiintui arvio, että haudattujen määrä olisi ollut noin 300.

– Siitä muodostui yleisesti hyväksytty ”tosiasia”, joka on kirjattu myös hautauspaikalle vuonna 1949 pystytettyyn muistopaateen. Sisällissodan uudemmassa historiantutkimuksessa tieto on kuitenkin kyseenalaistettu, Kansallisarkisto sanoo tiedotteessa.

Suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia

Kansallisarkiston mukaan saatujen tietojen perusteella ei ole uskottavaa, että Vierumäen taistelussa olisi kaatunut merkittävästi suurempi määrä punaisia kuin on voitu tunnistaa rekistereistä ja muista lähteistä. Suurin osa kaatuneista näyttää kuuluneen Lahden punakaartiin.

Selvityksessä on myös voitu todentaa sellaisia punaisten joukkoyksiköitä, jotka eivät osallistuneet taisteluihin Vierumäellä, vaikka näin on aikaisemmassa muistitiedossa luultu.

– Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, sillä taisteluun osallistuneiden punaisten joukkoyksiköiden kokonaisvahvuus oli kaikkiaan noin 700–1 000 miestä, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Sata kivääriä taistelun jäljiltä

Kansallisarkiston mukaan yksiköihin otettiin pakko-otoilla taistelua edeltävinä päivinä paikallisia asukkaita, jotka pääosin onnistuivat pakenemaan taistelun aikana. Lisäksi on mahdollista, että joukkoyksiköihin liittyi yksittäisiä punakaartilaisia Vierumäellä, jossa suuri joukko punaisia yritti paeta etenevien valkoisten tieltä itää kohti.

Valkoiset kokosivat taistelun jälkeen kentältä vähän yli sata kivääriä, mikä ei tue kuvaa siitä, että taistelussa olisi voinut kaatua juuri enempää kuin noin 50 punaista, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvoston kanslia tilasi viime vuoden lopussa Kansallisarkistolta arkistoselvityksen siitä, mitä Vierumäen 1918 sisällissodan taisteluista asiakirjalähteiden perusteella tiedetään ja mitä lähteet kertovat Vierumäelle haudattujen vainajien lukumäärästä ja hautaustavasta. Hauta-alue sijaitsee Versowoodin tehdasalueella.