Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat kiihtyvää sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus.

Tilausmäärät ovat laskeneet nyt viisi kuukautta peräkkäin. Viime vuoden ensimmäiseen viiteen kuukauteen verrattuna tilaukset ovat vähentyneet 12,2 prosenttia.

Toukokuussa metalliteollisuudessa ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa takapakkia tuli noin 30 prosenttia. Kemianteollisuudessa lasku oli maltillisempaa, mutta vuodentakaisesta jäätiin silti lähes 15 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tilastossa suuret vaihtelut ovat mahdollisia, koska isot tilaukset kohdistuvat aina yhdelle kuukaudelle.

Tilausten lasku on kuitenkin kiihtynyt koko alkuvuoden ajan. Päivittyneiden tilastojen mukaan tammikuussa menetystä tuli vuodentakaiseen verrattuna 2,5 prosenttia, helmikuussa 7,1 prosenttia, maaliskuussa 10,8 prosenttia ja huhtikuussa 12,7 prosenttia. Kaikki alkuvuoden luvut huhtikuuta lukuun ottamatta ovat tarkastuksissa laskeneet alun perin julkaistusta tiedosta.

Syksystä ennustetaan synkkää

Keväällä ja alkukesän aikana useat talouslaitokset ovat ennustaneet teollisuudelle synkkiä näkymiä syksyksi. Ennusteiden mukaan teollisuudessa riittää toistaiseksi töitä vanhojen tilausten turvin, mutta tilanteen arvioidaan muuttuvan tilauskirjojen tyhjetessä. Tuoreimpana asiasta varoitti Hypo perjantaina julkaistussa ennusteessaan.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi Tilastokeskuksen tietoja tuoreeltaan Twitterissä:

– Hypon talouskatsaus jo ennakoi: syksystä surkea viennille. Aamun tiedot teollisuuden uusista tilauksista tukevat näkemystä. Odotukset ohuet tilauskirjojen sulaessa, Brotherus kirjoitti .

Tilastokeskus julkisti myös tietoja toukokuun teollisuustuotannon määrästä. Kausitasoitettu tuotanto laski 1,2 prosenttia edelliskuukaudesta. Voimakkaimmin tuotanto laski huhtikuuhun verrattuna kemianteollisuudessa sekä kaivostoiminnassa ja louhinnassa, joissa molemmissa nähtiin runsaan yhdeksän prosentin lasku. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa puolestaan oli nousua yli kahdeksan prosenttia.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen vertasi Twitterissä Suomen teollisuuden tilannetta esimerkiksi Ranskaan, Saksaan ja Britanniaan, joiden teollisuustuotannoissa on kuluvana vuonna nähty kymmenien prosenttien takapakkeja.

– Suomen teollisuustuotanto laski toukokuussa 3,8 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuus on koronan aikana pärjännyt hyvin verrattuna moniin muihin maihin. Uusissa tilauksissa suunta huolestuttavampi, Mikkonen kirjoitti .

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan synkimmiltä luvuilta on Suomessa toistaiseksi säästytty, koska Suomessa ei koronakriisin takia jouduttu sulkemaan taloutta täysin ja tehtaissa tuotanto jatkui melko normaalisti. Moni lomautettu on päässyt palaamaan töihin ja kotimainen kulutuskysyntä elpyy, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Vientiteollisuuden ongelmat ovat Kuoppamäen mukaan kuitenkin vasta alkamassa. Ruotsissa ja Saksassa uusien tilausten arvo kääntyi jo toukokuussa nousuun.

– Suomen vientimarkkinat ovat kokeneet rajun talouskriisin, eikä niiden kysyntä suomalaisille hyödykkeille ole entisellään. Investoinnit jäävät matalalle, mikä rasittaa Suomen investointihyödykkeiden vientiä loppuvuoden aikana.