WHO: Brasilian koronavirusepidemia on tasaantunut – Barcelonassa ihmisiä kehotetaan pysymään kotona

Elokuvateatteria desinfiointiin uudelleenavaamista varten Kiinan Suqianissa torstaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasilian koronavirusepidemia on tasaantunut, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo. WHO:n mukaan maan virustartuntojen määrän kasvu ei ole enää räjähdysmäistä.

Tartuntaluvut eivät kuitenkaan mene alas itsestään, WHO:n terveyskatastrofeista vastaava johtaja Michael Ryan painottaa, mutta Brasilialla on juuri nyt mahdollisuus torjua tauti.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti todettu toiseksi eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Sen edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

Brasilian terveysministeriön torstaina julkaisemien lukujen mukaan maassa oli todettu edellisten 24 tunnin aikana yli 45 000 uutta tartuntaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia oli kirjattu samana ajanjaksona 1 300.

Ryanin mukaan tartuntojen leviämistä kuvaava R-luku on laskenut aiemmasta. Luku kuvaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut tartuttaa.

Huhti- ja toukokuussa kyseinen tartuttavuusluku oli hänen mukaansa "varsin korkea". Tuolloin luku oli Brasiliassa 1,5, mutta monin paikoin myös jopa yli kahden. Jälkimmäinen lukema tarkoittaa sitä, että jokainen tartunnan saanut tartuttaa ainakin kaksi muuta ihmistä.

Nyt lukema on kuitenkin laskenut 0,5 ja 1,5 välille, eikä virus leviä enää yhtä nopeasti väestössä.

"Meidän täytyy asettaa pelisäännöt virukselle"

Ryan kehottaa Brasiliaa ottamaan ohjat käsiinsä ja tiedostamaan sen, että virustartuntojen määrän kasvun tukahduttaminen vaatii erittäin pitkäjänteisiä yhteisiä toimia.

– Tähän mennessä monissa maissa, Brasilia mukaan lukien, virus on ollut vallassa, virus on asettanut pelisäännöt, hän sanoi.

– Meidän täytyy asettaa pelisäännöt virukselle.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on aina koronakriisin alusta alkaen vähätellyt epidemian vakavuutta. Hän on muun muassa kutsunut koronavirusta "pikku influenssaksi" ja "pikku flunssaksi".

Hän on myös kritisoinut rajoitustoimia, joita Brasilian osavaltioiden kuvernöörit ovat asettaneet viruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Bolsonarolla itsellään todettiin koronavirustartunta viime viikolla, ja hän on paraikaa karanteenissa.

Barcelonassa kiellettiin yli 10 hengen kokoontumiset

Katalonian aluehallinto kehotti perjantaina Barcelonan asukkaita pysymään kotona, ellei kotoa poistuminen ole täysin välttämätöntä. Aluehallinnon mukaan edessä voisi vaihtoehtoisesti olla uusia liikkumisrajoituksia koronavirustartuntojen noustua jälleen kaupungissa.

Barcelonassa on lähes neljä miljoonaa asukasta.

Aluehallinto määräsi myös muun muassa elokuvateatterien, teatterien ja yökerhojen sulkemisesta sekä kielsi yli kymmenen ihmisen kokoontumiset kaupungin alueella. Uusista linjauksista kertoi lehdistötilaisuudessa aluehallinnon edustaja Meritxell Budo.

Asukkailta on myös pyydetty, etteivät he pakenisi vapaa-ajanasunnoilleen kaupungin ulkopuolelle.

– Meidän täytyy astua askel taaksepäin, ettemme joutuisi tulevina viikkoina palaamaan täysin koko väestön liikkumisen rajoittamiseen, Budo kertoi vain noin kolme viikkoa sen jälkeen, kun Espanja poisti koronarajoituksiaan.

Hänen mukaansa kaupungin asukkaiden on toimittava nopeasti ja päättäväisesti, ettei kaupunki löydä pian itseään samasta tilanteesta, jossa se oli maaliskuussa.

Paikallisten viranomaisten mukaan tartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut Barcelonassa viime viikosta.

Yli 28 400 koronakuolemaa

Koronaepidemian iskettyä Espanjaan maan pääministerin Pedro Sanchezin hallitus julisti kansallisen hätätilan maaliskuun 14. päivänä. Samalla maahan asetettiin maailmanlaajuisesti tiukimpiin kuuluvat rajoitustoimet.

Espanjassa on kirjattu yhteensä yli 28 400 koronaan liittyvää kuolemaa. Tartuntoja maassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan varmistettu lähes 259 000.

Väkilukuun suhteutettuna Espanjassa on Worldometer-tarkkailusivuston mukaan miljoonaa asukasta kohden varmistettu 6 543 koronavirustartuntaa ja kirjattu 608 koronakuolemaa.

Maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja ja kuolemia on Yhdysvalloissa, jossa vastaavat suhdeluvut ovat 11 228 ja 427.

Suomessa taas miljoonaa asukasta kohden on Worldometerin mukaan varmistettu 1 318 tartuntaa ja kirjattu 59 koronakuolemaa.

Intiassa yli miljoona koronatartuntaa

Intiassa on rikkoutunut miljoonan todetun koronavirustartunnan raja, ja maassa on kirjattu yli 25 000 virukseen liittyvää kuolemantapausta. Tähän mennessä yli miljoona tartuntaa on todettu vain Yhdysvalloissa (3,7 miljoonaa) ja Brasiliassa (2 miljoonaa).

Intiassa on kuollut viime päivinä yli 600 koronavirukseen sairastunutta ihmistä päivässä, ja ihmisten liikkumista on taas rajoitettu. Aiemmin Intian pahimpia tartuntapesäkkeitä ovat olleet Mumbain ja Delhin suurkaupungit, mutta viime aikoina maaseudulta ja pienistä kaupungeista – joissa 70 prosenttia intialaisista asuu – on kantautunut huolestuttavia uutisia tartuntojen lisääntymisestä.

Esimerkiksi meren rannalla sijaitseva turisteille tuttu Goa määräsi torstai-iltana useita rajoituksia voimaan kolmeksi päiväksi sekä yöllisen ulkonaliikkumiskiellon elokuun 10. päivään asti.

Wc-käyntejä vältellään

Intiassa terveydenhuoltoon käytetään asukasta kohden erittäin vähän rahaa, ja siksi Intian sairaalat ovat hätää kärsimässä muun muassa suojavarusteiden ja henkilökunnan vähäisyyden vuoksi. Intialaisen lääkäriyhdistyksen mukaan noin sata lääkäriä on tähän mennessä kuollut viruksen vuoksi.

– Pelko tartunnan saamisesta on todellinen, sillä olen korkeariskisellä alueella lähes kellon ympäri. Se (virus) ei mene pois ennen kuin saamme rokotteen. Minun on jatkettava kamppailua ja yritettävä pelastaa jokainen elämä, sanoo Delhissä Shardan sairaalan teho-osastolla työskentelevä lääkäri Showkat Nazir Wani AFP:lle.

Työtä vaikeuttaa se, että pakollisten suojavarusteiden käyttö jopa 40 asteen lämpötiloissa rasittaa terveydenhoitohenkilökuntaa kaksin kerroin, kertoo sairaalan teho-osastoa johtava Abhishek Deshwal. Hiki ei pääse haihtumaan suojavarusteiden läpi, joten hikoilu ei myöskään viilennä. Lisäksi wc-käyntejä varten suojavarustus pitää vaivalloisesti riisua ja pukea uudelleen, joten monet työntekijät eivät juo tarpeeksi vettä.

– Mutta meidän on tehtävä parhaamme, muita vaihtoehtoja ei ole, Deshwal sanoo AFP:lle.

Liian vähän lepoa

Virustilanne rasittaa terveydenhoitohenkilökuntaa myös henkisesti. Tohtori Wani ei ole nähnyt Kashmirissa asuvaa perhettään sitten maaliskuun, jolloin epidemia alkoi. Hän joutuu käytännössä olemaan tavoitettavissa tunnista toiseen ja päivästä päivään, ja teho-osaston tapahtumat ja kuolemantapaukset jäävät pyörimään päähän.

Wanin mukaan koronaviruspotilaat muuttuvat usein sekaviksi ja saattavat kieltäytyä syömästä, kiskoa letkujaan tai käydä väkivaltaisiksi.

– Mutta yritän olla kärsivällinen heidän kanssaan. Olen usein pitänyt heitä kädestä rauhoittaakseni heitä, sillä he ovat yksin ilman läheisiään joskus päiväkausia yhteen soittoon.

Wani kertoo puhuvansa näistäkin asioista puhelimitse vanhempiensa kanssa.

– He ovat luonnollisesti hyvin huolissaan mutta arvostavat työtäni. Heidän arvostuksensa motivoi minua työskentelemään vielä kovemmin, hän sanoo.

Kiinassa peruttiin lentoja viruspelon vuoksi

Kiinan länsiosassa on havaittu useita uusia koronavirustartuntoja, ja uuden virusaallon pelossa valtaosa lennoista Xinjiangin alueen pääkaupunkiin Urumqiin on peruttu, viranomaiset ja valtionmedia kertovat. Myös kaupungin metroliikenne on keskeytetty ja bussiliikennettä on rajoitettu.

Ainakin viisi Urumqiin liittyvää tartuntaa on havaittu keskiviikon jälkeen. Yhdessä tapauksessa on kyse miehestä, joka matkusti kaupungista Kiinan toiselle puolelle Zhejiangiin.

Valtiolliset tiedotusvälineet ovat perjantaina julkaisseet vakuutteluja siitä, että ruokakaupoissa on runsaasti syötävää jäljellä. Ilmeisesti tavoitteena on ehkäistä ruoan hamstraamista.

Vaikka Kiina sai koronavirusepidemian hallintaan aiemmin keväällä, tartuntapesäkkeitä on ilmaantunut sen jälkeen. Pekingissä kesäkuussa ilmaantuneessa tartuntapesäkkeessä virus ehti tarttua ainakin 330 ihmiseen.

Kiina on ilmoittanut kaikkiaan noin 83 000 virustartunnasta ja noin 4 600:sta virukseen liittyvästä kuolemasta. Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on ollut miljoonaa asukasta kohden 58 ja kuolemia 3.

Yhdysvalloissa jälleen synkkä ennätys

Yhdysvalloissa on jälleen raportoitu uusi synkkä huippuluku koronavirustartunnoissa. Maassa todettiin torstaina lähes 68 500 uutta tartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan.

Aiempi ennätys oli keskiviikolta, jolloin tartuntoja todettiin noin 800 vähemmän kuin torstaina.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia tilastoitiin torstaina noin 970.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Nyt tartuntoja on Yhdysvalloissa jo reilusti yli 3,5 miljoonaa ja kuolemia yli 138 000.

Asukasmäärään suhteutettuna Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden tilastoitu 11 160 tartuntaa ja 426 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Esimerkiksi Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 1 316 ja 59. Ruotsissa miljoonaa asukasta kohden on todettu 7 610 tartuntaa ja 554 kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvaltoja enemmän kuolemia on myös esimerkiksi Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa.

Worldometerin tilastoissa useiden maiden kohdalla sekä tartuntojen että kuolemien määrät ovat usein jonkin verran suurempia kuin Johns Hopkinsin seurannassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut