Trump: Koronakriisi menee pahempaan suuntaan ennen tilanteen paranemista

Trump itse karttoi pitkään maskeja, mutta näyttää nyt muuttaneen suhtautumistaan. AFP Jim Watson / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi tiistaina paikallista aikaa, että maan koronakriisi menee vielä pahempaan suuntaan, ennen kuin tilanne paranee.

Trump piti tiistaina ensimmäisen koronatilannekatsauksensa Valkoisessa talossa sitten huhtikuun lopun. Trump kertoi, että joissain osissa Yhdysvaltoja menee erittäin hyvin, mutta toisissa taas vähemmän hyvin.

– Se (koronatilanne) menee varmaan valitettavasti pahemmaksi ennen kuin se menee paremmaksi, Trump kertoi.

Hän sanoi, että Yhdysvaltojen eteläosissa on monin paikoin ollut huolestuttavaa nousua virustartunnoissa.

Trumpin mukaan tavoitteena ei ole saada epidemiaa hallintaan, vaan lopettaa se tyystin.

– Rokotteet ovat tulossa ja ne ovat tulossa paljon aiemmin kuin kukaan kuvitteli olevan mahdollista, hän sanoi.

Hän myös toisti arvionsa siitä, että virus tulee "katoamaan".

Brittilehti Guardianin mukaan Trumpilta kysyttiin tilannekatsauksen aikana, missä maan koronavirustoimista vastaavat lääketieteen asiantuntijat ovat. Keväällä muun muassa maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci oli usein mukana tilannekatsauksissa.

Trump kertoi Guardianin mukaan tohtori Deborah Birxin olevan "ulkopuolella". Hän ei kuitenkaan antanut syitä sille, miksi Birx tai Fauci eivät olleet mukana tilannekatsauksessa.

Trump muuttanut suhtautumistaan kasvomaskeihin

Presidentti myös kehotti yhdysvaltalaisia käyttämään kasvomaskeja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Trump itse karttoi pitkään maskeja, mutta näyttää nyt muuttaneen suhtautumistaan.

– Me pyydämme kaikilta, jos ette pysty ylläpitämään turvavälejä, käyttäkää maskia, hän sanoi.

– Piditte maskeista tai ette, niillä on vaikutusta. Niillä on vaikutusta ja tarvitsemme kaiken, mitä voimme saada.

Tiistaisessa tilannekatsauksessa Trumpilla itsellään ei kasvomaskia ollut. Hän kertoi olevansa usein tekemisissä testattujen ihmisten kanssa ja painotti tilannekatsauksessa olleiden olevan yhtä lailla testattuja.

Päivää aiemmin hän julkaisi Twitterissä kuvan itsestään maskissa ja ilmaisi maskin käyttämisen olevan isänmaallista. Tviitissään hän ei vielä lähtenyt antamaan ohjeistuksia kansalaisille.

"Ajatelkaa isänmaallisuutta, ehkä se auttaa"

Kun häneltä kysyttiin siitä, näyttääkö hän mielestään mallia yhdysvaltalaisille maskien käytön osalta, hän otti maskin taskustaan todistaakseen valmiutensa käyttää kasvomaskia, kertoo uutiskanava CNN .

– Minä kannan sitä, minä käytän sitä, hän sanoi uutiskanavan mukaan ja kertoi muun muassa suojelevansa kasvomaskin avulla turvahenkilökuntaa, kun he ovat hississä samaan aikaan.

– Minä alan tottua maskiin. Ajatelkaa isänmaallisuutta. Ehkä se auttaa. Se auttaa, Trump sanoi CNN:n mukaan, mutta ei laittanut kuitenkaan maskia kasvoilleen.

Toissaviikkoon saakka Trump oli kieltäytynyt näyttäytymästä kasvomaskissa julkisesti. Hän esiintyi viikko sitten lauantaina suojus kasvoillaan vieraillessaan Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa Walter Reed -sotilassairaalassa.

Tätä ennen Trump oli muun muassa pilkannut presidentinvaalien kilpakumppaniaan Joe Bidenia maskin käytön vuoksi. Biden on demokraattien tuleva presidenttiehdokas.

Trump väittää perineensä tyhjät kaapit

CNN :n mukaan Trump yritti tilannekatsauksessa siirtää edeltäjälleen vastuuta hänen oman hallintonsa viivästyneestä vastauksesta koronakriisiin. Hän väitti jälleen, että oli perinyt tehtävään noustessaan "hyvin tyhjät kaapit".

Uutiskanavan tekemän faktantarkistuksen mukaan Yhdysvaltain kansalliset valmiusvarastot eivät kuitenkaan olleet suinkaan tyhjät. Esimerkiksi isorokkorokotteita on ollut tarjolla kaikille maan asukkaille.

Osa koronaviruskriisin vaatimista kriittisistä tarpeista oli CNN:n mukaan loppu, eikä niitä ollut korvattu, mutta Trumpilla oli ollut kolme vuotta aikaa korjata tilanne ennen koronakevättä.

Trump on myös aiemmin väittänyt, ettei Yhdysvalloilla ollut yhtään hengityskoneita, kun hän aloitti presidenttikautensa tai kun viruspandemia iski. Terveysministeriön edustaja kuitenkin kertoi CNN:lle kesäkuun lopulla, että maassa oli ollut noin 19 000 hengityskonetta useiden vuosien ajan.

Edellä mainituista hengityskoneista 16 660 olisi ollut myös valmiina välittömään käyttöön tämän vuoden maaliskuussa. Terveysministeriön edustajan mukaan yksikään näistä reilusta 16 000 hengityskoneesta ei ollut Trumpin hallinnon ostama.

Päivittäin varmistuu kymmeniä tuhansia uusia tartuntoja

Uusien päivittäisten tartuntojen määrä on ollut Yhdysvalloissa jo viikon ajan yli 60 000. Seitsemäs peräkkäinen 60 000 tartunnan rajan ylittänyt päivä oli maanantai.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan noin 3,89 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu noin 142 000 koronakuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 12 153 koronatartuntaa ja kirjattu 438 koronaan liittyvää kuolemaa.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 1 327 tartuntaa ja kirjattu 59 koronakuolemaa. Naapurimaa Ruotsissa taas on tartuntoja miljoonaa asukasta kohden 7 737 ja koronakuolemia 559.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvaltoja enemmän on kuolemia myös muun muassa Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on Britanniassa 669, Espanjassa 608 ja Italiassa 580.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut