Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon

Pojalleen kirjoittamassa kirjeessä Juan Carlos kertoo lähtevänsä maasta "palvellakseen parhaiten Espanjan kansaa ja sen instituutioita". AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanjan valtaistuimen pojalleen Felipelle vuonna 2014 luovuttanut Juan Carlos, 82, ilmoitti maanantaina lähtevänsä vapaaehtoiseen maanpakoon. Entisen kuninkaan yllä on viime aikoina leijunut korruptiotutkinnan synkkä pilvi.

– Kerron sinulle nyt päätöksestäni lähteä tällä erää Espanjasta, päätökseni syynä on haluni palvella Espanjan kansaa, sen instituutioita ja sinua kuninkaana, Juan Carlos kirjoitti pojalleen lähettämässään kirjeessä.

– Teen päätöksen suurissa tuskissa, mutta rauhallisin mielin, ex-monarkki jatkoi.

Espanjan nykyinen hallitsija ilmoitti aiemmin tänä vuonna lopettavansa isälleen maksettavan vuotuisen määrärahan. Päätös julkistettiin, kun oli käynyt ilmi, että Juan Carlos oli väitetysti saanut Saudi-Arabialta sata miljoonaa dollaria eli noin 85 miljoonaa euroa, jotka oli kanavoitu pankkitilille Sveitsissä vuonna 2008.

Entinen kuningas on tutkinnan kohteena Espanjassa ja liittyy lisäksi Sveitsissä tutkittavana olevaan vyyhtiin. El Pais -sanomalehden mukaan Juan Carlos ei ole vielä itse tutkinnan kohteena Sveitsissä, mutta voi syyttäjien mukaan joutua kohteeksi tulevaisuudessa.

Entisen kuninkaan asianajaja tähdensi El Paisin mukaan, että maasta lähtemisen tarkoituksena ei ole pakoilla viranomaistutkintaa ja että kuningas auttaa julkista syyttäjää kaikin mahdollisin tavoin tutkinnassa.

Kuninkaan syytesuoja rajoittaa seurauksia

Espanjassa käynnissä olevan tutkimuksen oikeudelliset seuraukset voivat koskea vain Juan Carlosin vallasta luopumisen jälkeisiä vuosia, sillä kuninkaana ollessaan hän nautti syytesuojasta.

Vuonna 1975 kruunattu Juan Carlos on langennut korkealta, sillä vuosikymmenten ajan hän oli Espanjassa hyvin suosittu julkisuuden hahmo, jota pidettiin Espanjan demokratian kätilönä. Carlos nousi valtaistuimelle vuonna 1975, kun Espanjaa vuosina 1939–1975 hallinnut fasistidiktaattori Francisco Franco kuoli.

Juan Carlosin maine sirpaloitui vuonna 2018, kun häntä vastaan käynnistettiin tutkinta. Korruptioepäilykset heräsivät julkaistuista asiakirjoista, jotka olivat tiettävästi peräisin ex-kuninkaan väitetyltä entiseltä rakastajattarelta, liikenainen Corinna Larsenilta.

Korruptioskandaali liittyy espanjalaisyhtiöiden saamaan sopimukseen rautatien rakentamisesta Saudi-Arabian pyhien kaupunkien Mekan ja Medinan välille.

- - -

Juttua korjattu klo 22.15: Entinen kuningas ei ole vielä tutkinnan kohteena Sveitsissä.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut