Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Hangon edustalla tapahtui lauantaina veneilyonnettomuus, jossa yksi ihminen kuoli ja toinen vietiin loukkaantuneena sairaalahoitoon.

Onnettomuus tapahtui Poker Run -veneilytapahtuman yhteydessä. Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuden jälkeen.

Merivartioston mukaan onnettomuudessa oli osallisena yksi kilpavene ja yksi huvivene. Sekä turmassa kuollut että loukkaantunut olivat huviveneessä törmäyksen tapahtuessa. Kilpaveneessä oli kyydissä yksi ihminen ja huviveneessä neljä.

– Onnettomuudessa mukana ollut huvivene on avonainen, kohtuullisen iso rib-vene, jonka pinnassa näkyy isoja jälkiä ja murtumia. Vene ei mennyt mitenkään kappaleiksi ja se kelluu vielä, Suomenlahden merivartioston yleisjohtaja Tommi Salopelto kertoi STT:lle.

Onnettomuus tapahtui Poker Run -veneilytapahtuman yhteydessä. Poker Run -tapahtuma keskeytettiin onnettomuuden takia, ja järjestäjä Petri Järvisen mukaan kaikki veneet palasivat Hangon itäsatamaan.

– Tapahtuma on veneiden reittiajo, jonka alussa on hyvin valvottu tila, jossa yksi vene kerrallaan ajaa nopeusajoja. Nyt emme tarkalleen tiedä, miksi tämä yksi vene on törmännyt toiseen veneeseen. Emme tiedä, onko siellä kenties jokin vene ollut ylittämässä väylää vai mitä siellä on tapahtunut, Järvinen sanoo.

Kilpavene ajautui mahdollisesti ulos radalta

Sekä poliisi että Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ovat käynnistäneet tutkinnan tapahtuneesta. Molemmat olivat vielä lauantai-iltana vaitonaisia yksityiskohdista. Poliisi ei vielä kerro, epäilläänkö tapauksessa rikosta.

– Siihen en pysty vielä ottamaan kantaa, tutkinta on liian alkuvaiheessa, tutkinnanjohtaja, komisario Markus Ramstedt, kertoi STT:lle.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että tutkittavana ovat myös kolmannen veneen liikkeet alueella, muttei täsmennä syytä.

– Selvitämme myös miten järjestäjä on hoitanut riskiarvion, minkälaiset suoja-alueet olivat ja miten katsojien ohjaaminen on järjestetty, Nurmi kuvailee.

Nurmen mukaan Otkesilla oli jo myöhään lauantai-iltana tapahtumista melko hyvä kuva.

– Siinä mielessä mainiota, että oli paljon silminnäkijöitä. Ihmiset tallentavat nykyään paljon videota, ja tarkastelemme tapahtumia niiden perusteella.

Veneilyaiheinen sivusto Totalvene kertoo kilpaveneen ajautuneen kovassa vauhdissa ulos radalta, minkä johdosta se olisi törmännyt katsojaveneeseen. Poliisi tai Otkes eivät kuitenkaan vielä vahvista tietoa.

Otkesin Nurmi myöntää, että tärkein varmistettava asia on, oliko kilpaveneen alle jäänyt katsojavene katsojille tarkoitetulla alueella.

– Tästä meillä on käsitys, mutta en halua kommentoida sitä vielä.

Vene nousi törmäyksessä ilmaan

Törmäyksen läheiseltä kalliolta nähnyt Kirsi Larkiala kuvailee tilannetta järkyttäväksi, vaikkei uhreista ollutkaan aluksi tietoa.

– Kuvasin videota Instagramiin, ja sille tallentuikin järkytyksekseni hurja onnettomuus. Olimme kaikki suu auki, ja kaikki vilteillä istuneet ihmiset nousivat seisomaan epäuskoisina. Kallioilla vallitsi syvä hiljaisuus, hän kuvailee.

Osallisena olleen huviveneen kohtalo ei paikan päällä heti valjennut muille katsojille.

– Ensin luulin, ettei katsojaveneelle käynyt mitään. Vasta tuntien päästä tajusin poliisin tiedotteesta, että sivullinen katsoja kuoli. Todella järkyttävää ja surullista.

Larkialan kuvaamalla videolla näkyy, kuinka kovaa vauhtia ajava vene nousee törmäyksen voimasta ilmaan. Huviveneestä näyttää videon perusteella lentävän ihminen tai ihmisenmallinen esine veteen törmäyksen yhteydessä.

Pelastustöihin osallistui lukuisia yksiköitä Suomenlahden merivartiostosta, poliisista, pelastuslaitokselta sekä vapaaehtoisesta meripelastusseurasta.

Tehtävään hälytettiin myös lääkärihelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri.

Poker Run -veneilytapahtuman reitin oli tänä vuonna tarkoitus kulkea Hangosta länteen. Tapahtuman ideana on käydä määrätyillä rasteilla ja kerätä niistä pelikortteja, joista muodostetaan mahdollisimman hyvä pokerikäsi. Tapahtumaa on järjestetty Hangossa vuodesta 2006 asti.