Papilloomavirusrokotuksia on alettu tarjota myös pojille – ilman rokotusta noin kahdeksan kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan, sanoo THL

HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013 lähtien. TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA

STT

Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotusta tarjotaan kaikille viides- ja kuudesluokkalaisille. Lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 rokotetta tarjotaan myös kaikille 7.–9.-luokkalaisille pojille, jotta mahdollisimman moni nuori saisi suojan papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä vastaan, THL kertoo.

HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013 lähtien.

Papilloomavirukset aiheuttavat muun muassa pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon sekä naisten sukuelinten syöpiä.

Virus tarttuu hyvin herkästi

THL:n mukaan ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

– On tärkeää, että jokainen nuori saa henkilökohtaisen suojan syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, koska etukäteen on mahdotonta tietää, kenellä papilloomavirusinfektio kehittyy syöväksi, erikoistutkija Heini Salo sanoo tiedotteessa.

Rokotuksesta saa THL:n mukaan parhaimman hyödyn, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan.

Alle 15-vuotias tarvitsee kahden annoksen ja 15 vuotta täyttänyt kolmen annoksen rokotussarjan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut