Lennot Turun ja Pohjois-Makedonian Skopjen välillä keskeytetään kahdeksi viikoksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt keskeyttää lentoyhteyden Pohjois-Makedonian Skopjen ja Turun välillä kahdeksi viikoksi aikavälillä 28.8.–10.9.2020. Roni Lehti / LEHTIKUVA

Markus Heikkilä, Petteri Hiltunen / STT

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt keskeyttää lentoyhteyden Pohjois-Makedonian Skopjen ja Turun välillä kahdeksi viikoksi aikavälillä 28.8.–10.9. Päätös tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella. Päätös ei koske muita lentoyhteyksiä.

THL:n mukaan lentoliikenteen tilapäinen keskeyttäminen on tällä hetkellä keinona oikeasuhtainen koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi, kertoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.

– Päädyimme tähän ratkaisuun, että keskeytetään liikenne kahdeksi viikoksi, ja sen aikana voidaan arvioida tilannetta uudestaan.

THL katsoo lausunnossaan, että testauksesta ja tehdyistä toimenpiteistä voi päätellä, että kyseisillä lennoilla on ollut poikkeuksellisen paljon ihmisiä, jotka voivat levittää koronavirusta, ja päätös määrätä kaikki matkustajat karanteeniin on ollut perusteltu.

Skopjesta on lentänyt Suomeen loppukesän aikana yli 60 koronavirustartunnan saanutta ihmistä.

Saarimäki korostaa, että vaikka ajatus lentojen lopettamisesta tuli aluksi hallituksen suunnalta, viranomaiset ovat saaneet toimia asiassa oman harkintansa mukaan.

– Minkäänlaista painetta tai painostusta ei ole koettu mistään suunnasta asian ratkaisemiseksi tietyllä tavalla.

Jo lauantain lento peruuntuu

Suomessa tehtävään testiin osallistuminen ei THL:n mukaan ole ollut kattavaa ja matkustajien karanteenin toteutumista ei kyetä käytännössä valvomaan. Tästä syystä lentoyhteyden jatkuminen muodostaa nykyisistä toimenpiteistä huolimatta riskin tartuntojen leviämiseen.

Lentoyhtiö Wizz Airin matkustajilta vaatima ennakkotestaus Pohjois-Makedoniassa on THL:n mukaan vähentänyt tartuntavaaraa, mutta sen toteutumisesta ja tehokkuudesta ei ole vielä riittävää näyttöä.

Päätös keskeytyksestä astuu voimaan perjantaina, joten jo lauantain lento peruuntuu. Keskeytys tapahtuu siis lopulta jopa hieman nopeammin kuin aluksi arvioitiin.

– Lauantaina oli käsitykseni mukaan seuraava kone tulossa, mutta se taitaa tämän päätöksen myötä olla mahdotonta, Saarimäki mainitsee.

Skopjeen mahdollisesti jääneiden suomalaisten tilanteesta Saarimäellä ei ole tietoa.

– Meillä ei ole tietoa alueella olevien suomalaisten määrästä. Tämä toimenpide kohdistuu tiettyyn uhkaksi arvioituun lentoyhteyteen. Muut liikkumismahdollisuudet ovat edelleen olemassa.

Päätös lentojen keskeyttämisestä tehtiin ilmailulain pykälän 167 nojalla, ja lentoliikenneasetuksen 21. artiklan mukaisesti. Kyseisen asetuksen mukaan lentoliikennettä on mahdollista estää tai rajoittaa ennakoimattomista ja väistämättömistä olosuhteista johtuen yllättävien ja lyhytaikaisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Turun kaupunginjohtaja: "Ei ratkaise ongelmaa"

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, ettei Skopjen-lentojen keskeyttäminen ratkaise ongelmaa, joka koskee maahantuloa riskialueilta. Arve tviittasi asiasta päätöksen tultua julki.

Arve ei kuitenkaan suoraan sano pitävänsä ratkaisua vääränä.

– En ota siihen kantaa sinällään, mutta yhden lennon lopettaminen ei ratkaise sitä ongelmaa, joka liittyy maahantuloon, hän sanoo STT:lle.

– On muitakin alueita kuin tämä Balkanin alue, joilla koronatilanne on huono.

Arve sanoo uskovansa, että viranomaispäätös on tehty perustellusti, mutta peräänkuuluttaa tilanteen kokonaisvaltaista tarkastelua. Hän muistuttaa ihmisten tulevan Suomeen monia eri reittejä.

– Minun käsitykseni mukaan tämä lento on ollut kohtuullisen hyvin hallinnassa verrattuna laajempaan tilanteeseen. Jokaista lentoa, joka tulee riskimaista, ei voi kuitenkaan lopettaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut