Ulkoministeri Haavisto: EU-maat yksimielisiä Valko-Venäjä-pakotteista

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan EU-maiden ulkoministerit olivat torstain kokouksessaan yksimielisiä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

EU-maiden ulkoministerit olivat kokouksessaan Berliinissä yksimielisiä siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Kaikilla mailla oli sama käsitys, että pakotteiden tielle täytyy lähteä, Haavisto sanoi STT:lle.

Haavisto arvioi, että lista pakotteiden kohteeksi joutuvista henkilöistä valmistuu viimeistään syyskuun puolivälin jälkeen pidettävään EU:n ulkoministerikokoukseen mennessä.

Haaviston mukaan pakotteiden kohteeksi on joutumassa joitakin kymmeniä henkilöitä. Mistään nimistä EU:n ministerikokouksessa ei puhuttu, mutta Haavisto arvioi, että listalle on joutumassa Valko-Venäjän hallinnon korkeita edustajia.

Haavisto ei ottanut kantaa siihen, onko Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko mahdollisesti joutumassa unionin pakotelistalle.

"Täytyy löytyä evidenssi"

Monet EU-maat kiirehtivät Haaviston mukaan kokouksessa pakotelistan valmistumista, mutta EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell muistutti, että listan kokoaminen on tarkkaa työtä.

– Näistä henkilöistä täytyy löytyä se evidenssi, että he ovat väkivaltaan, siihen käskyttämiseen tai vaalituloksen väärentämiseen osallistuneet, Haavisto sanoi.

Listalle joutuvat henkilöt eivät tule Haaviston mukaan saamaan viisumeita EU-maihin, minkä lisäksi heidän EU-maissa mahdollisesti olevat pankkitilinsä ja muu omaisuutensa jäädytetään.

Haaviston mukaan ministerikokouksessa noteerattiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin torstainen kommentti siitä, että Venäjä on tarvittaessa valmis antamaan apua järjestyksenpitoon Valko-Venäjällä.

– Monet täällä korostivat Valko-Venäjän suvereenisuutta ja sitä, että heidän täytyy itse käydä tämä kansallinen dialogi. Sitä toivottiin tietysti kunnioitettavan kaikin tavoin.

Haaviston mukaan useissa puheenvuoroissa nousi esille toive dialogin käynnistymisestä Valko-Venäjän hallituksen ja opposition välillä. Samoin puheenvuoroissa toivottiin myös sitä, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin delegaatio pääsisi Valko-Venäjälle, missä se voisi auttaa dialogin käynnistämisessä hallituksen ja opposition välillä.

Navalnyin tapaus esillä perjantaina

Haavisto osallistui torstaina Berliinissä järjestettyyn EU-maiden ulkoministerien epäviralliseen kokoukseen. Kokous jatkuu perjantaina, jolloin asialistalla ovat EU:n Venäjä- ja Turkki-suhteet.

Haavisto arvioi, että Kreikan ja Turkin tulehtuneiden suhteiden käsittely tulee perjantaina viemään paljon aikaa.

Myös Venäjä-keskustelusta on Haaviston mukaan tulossa mielenkiintoinen, kun Berliiniin sairaalahoitoon kiidätetyn oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tapaus nousee esille. Ministerikokousta isännöivän Saksan ulkoministerin Heiko Maasin on määrä kertoa EU-ministereille viimeisimmät tiedot Navalnyin tapauksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut