Keskustan puoluekokous alkaa tänään Oulussa – puheenjohtajuudesta käytiin vastaava taisto viimeksi Väyrysen ja Virolaisen kesken

Lauantaina ratkeaa, jatkaako puolueen puheenjohtajana Katri Kulmuni (oik.) vai nouseeko paikalle vahvimpana ehdokkaana pidetty tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Arkistokuva. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Keskusta aloittaa tänään kaksipäiväisen puoluekokouksensa, joka järjestetään Oulussa sekä 15 etäpisteessä ympäri Suomen. Lauantaina ratkeaa, jatkaako puolueen puheenjohtajana Katri Kulmuni vai nouseeko paikalle vahvimpana ehdokkaana pidetty tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Muut ehdokkaat puheenjohtajaksi ovat kansanedustaja Petri Honkonen ja päivänpolitiikan ulkopuolelta yrittäjä Ilkka Tiainen.

Puoluekokous piti alun perin järjestää kesäkuussa, mutta koronan takia ajankohtaa siirrettiin ja järjestelyt päätettiin hajauttaa. Oulussa ei näin ollen nähdä perinteistä lippumarssia tai keskustan kokouksista tuttua kansallispukujen kirjoa.

Puheenjohtajan kausi on yleensä kaksivuotinen, mutta Kulmunin jatko on vaakalaudalla jo vuoden jälkeen. Istuva puheenjohtaja on vakavasti haastettu puoluekokouksessa hänen jatkohaluistaan huolimatta viimeksi vuonna 1980, jolloin nuori ulkoministeri Paavo Väyrynen haastoi ja voitti pitkäaikaisen puheenjohtajan Johannes Virolaisen.

Vuonna 1990 Väyryselle ilmaantui haastajia, eikä hän lopulta tavoitellut enää jatkoa. Myös Mari Kiviniemi vetäytyi ennen puoluekokousta.

Puolueen aiempien naispuheenjohtajien kaudet ovat olleet lyhyitä. Anneli Jäätteenmäki oli johdossa vain noin vuoden jätettyään tehtävänsä Irak-skandaalin takia. Mari Kiviniemi johti puoluetta yhden kauden eikä tavoitellut jatkoa.

Kulmunin vuosi on ollut täynnä turbulenssia. Joulukuussa hän vaikutti pääministeri Antti Rinteen eroon vedettyään tältä luottamuksensa. Taustalla oli Posti-jupakka, mutta epäluottamuksen kerrottiin kyteneen SDP:n ja keskustan välillä laajemminkin.

Kesäkuussa Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta esiintymiskoulutuksensa maksuista syntyneiden epäselvyyksien takia. Kriisiviestinnästä tunnettu Tekir oli antanut Kulmunille puoluejohtajan tehtävään liittyvää sparrausta, mutta laskut menivät ministeriöiden ja veronmaksajien maksettaviksi. Eronsa yhteydessä Kulmuni kertoi maksavansa laskut itse.

Kulmunin taakkana on myös se, ettei hän ole onnistunut nostamaan puolueen kannatusta 10–12 prosentin pinnasta. Hän itse on vedonnut siihen, että työnsä on vielä kesken eikä muutosta synny nopeasti.

Puoluesihteeri Pirkkalainen saamassa jatkoa

Kannatuskurimuksessa oleva keskusta linjaa kahden päivän aikana myös politiikkaansa. Kokouksessa hyväksytään uudistusohjelma 2030-luvulle ja käsitellään yli 260 aloitetta.

Lauantaina valitaan kaksivuotiselle kaudelle myös kolme varapuheenjohtajaa. Ehdokkaina ovat kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Pasi Kivisaari sekä erityisavustaja ja entinen meppi Riikka Pakarinen. Ehdokkaita voi tulla vielä lisää.

Jo nyt näyttää selvältä, että iso osa varapuheenjohtajista vaihtuu, sillä nykyiset varapuheenjohtajat Juha Rehula, Hannakaisa Heikkinen ja Petri Honkonen eivät ainakaan vielä ole ilmoittautuneet kisaan mukaan.

Myös puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kausi on katkolla, mutta hän on saamassa jatkokauden, koska vastaehdokkaita ei ole.

He kisaavat keskustan puheenjohtajuudesta:

Katri Kulmuni

Lappilainen kansanedustaja Kulmuni (33) valittiin puoluejohtajaksi vuosi sitten. Hän voitti puolustusministeri Antti Kaikkosen äänin 1 092–829.

Puheessaan Kouvolan puoluekokouksessa Kulmuni asetti tavoitteeksi, ettei keskusta voi olla kymmenen, vaan 20 prosentin puolue. Kulmuni ei ensimmäisen vuotensa aikana ole onnistunut nostamaan puolueen kannatusta, joka on liikkunut mielipidemittauksissa 10 ja 12 prosentin välillä.

Kulmuni on toisen kauden kansanedustaja. Rinteen hallituksessa hän toimi puoli vuotta elinkeinoministerinä, mutta otti joulukuussa puolueen painavimman eli valtiovarainministerin salkun. Kesäkuussa Kulmuni erosi tehtävästä viestintäkoulutuksensa maksatuksista nousseen kohun takia. Koulutukset liittyivät osin hänen työhönsä puoluejohtajana, mutta ne oli silti maksatettu ministeriöillä.

Kulmuni on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri Lapin yliopistosta.

Annika Saarikko

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikkoa (36) soviteltiin keskustan puheenjohtajaksi jo vuosi sitten. Tuolloin hän ei vielä kisaan lähtenyt, sillä hän odotti toista lastaan. Hän tuki puheenjohtajavaalissa Antti Kaikkosta.

Varsinaissuomalaisella Saarikolla on kaksi poikaa, Kaarlo ja Aarni yhdessä puolisonsa kanssa. Perhe asuu Oripäässä Saarikon edesmenneen isän suvun tilalla. Hän on kertonut perheen elävän todeksi maaseudun ja kaupungin yhdistämisen megatrendiä.

Elokuun alussa ministeriksi äitiysvapaalta palannut Saarikko on kolmannen kauden kansanedustaja. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri Turun yliopistosta sekä kasvatustieteen kandidaatti.

Saarikko tunnetaan vahvana sote-osaajana. Hän vei uudistusta eteenpäin viime kaudella olleessaan perhe- ja peruspalveluministeri.

Petri Honkonen

Saarijärveltä kotoisin oleva Honkonen (33) on toisen kauden kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja. Hän ilmoittautui kisaan kolmantena ehdokkaana, mikä oli varmasti helpotus puolueväelle, sillä kahden ehdokkaan kisa olisi voinut olla repivämpi.

Honkonen on historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja koulutukseltaan filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta. Hän teki gradunsa keskustan oppi-isän Santeri Alkion keskustalaisuudesta.

Honkosella on kolmevuotias tytär, ja hän pitää sukutilaa Saarijärvellä.

Ilkka Tiainen

Yrittäjä Tiainen (38) lähti kisaan päivänpolitiikan ulkopuolelta. Tiainen pyörittää päätoimittajana positiivisiin uutisiin keskittynyttä Posi TV:tä.

Hänellä on kaksi tytärtä yhdessä puolisonsa kanssa. Tiainen on kotoisin Etelä-Pohjanmaan Alavudelta.

---

Korjattu klo 8.48: Korjattu neljättä kappaletta lisäämällä sanat vakavasti. Istuvaa puheenjohtajaa ei ole vakavasti haastettu puoluekokouksessa 1980 jälkeen. Juha Sipilällä oli haastaja kokouksessa, mutta hän tuli aktiivipolitiikan ulkopuolelta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut