Kannatuspuheet enteilevät tiukkaa puheenjohtajakisaa – Saarikolle ja Kulmunille satelee molemmille tukea

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat puoluejohtoon pyrkivien tentissä Oulussa. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen, Susanna Jääskeläinen / STT

Keskustan puoluekokouksessa Annika Saarikko ja Katri Kulmuni ovat keränneet molemmat hyvinkin tasaisesti kannatusta puheenvuoroissa, joita keskustalaiset ovat pitäneet iltapäivällä.

Keskusta on koolla puoluekokouksessa Oulussa ja etäpisteissä eri puolilla Suomea. Uuden puheenjohtajan nimen piti olla selvillä loppuiltapäivästä, mutta aikataulu laahaa jäljessä. Vielä ennen äänestystä jokainen ehdokas pitää lyhyen puheen.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, etenevät kaksi vahvinta toiselle kierrokselle.

Ehdokkaat kertoivat tavoitteistaan paneelissa, minkä jälkeen on kuunneltu kannatuspuheenvuoroja. Saarikko ja Kulmuni ovat saaneet hyvin tasaisesti tukea. Kulmunin kannattajat ovat toivoneet hänelle vielä mahdollisuutta, kun taas Saarikon luotetaan tuovan puolueelle uutta toivoa.

Kulmuni painotti aluepolitiikkaa

Puheenjohtajaehdokkaat ottivat yhteen viime hetken tentissä Ouluhallissa ennen puheenjohtajavaalia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko haastoi istuvaa puheenjohtajaa johtamis- ja yhteistyötaidoissa. Hänen mukaansa politiikassa on kyse paitsi asioista, myös johtamisen tavoista ja innostamisesta sekä taidosta sopia.

– Ei vain tahdosta, vaan myös taidosta sopia. Koska aina politiikassa tulee uusi päivä, samat ihmiset on kohdattava uudelleen ja uusista asioista haettava sopua, Saarikko sanoi.

Hän sanoi olevansa kisassa mukana ja Kulmunia haastamassa siksi, että häneen on lukuisissa yhteydenotoissa uskottu ja luotettu.

Kulmuni painotti tentissä vahvasti aluepolitiikkaa asiana, jota juuri keskustan on puolueena pidettävä esillä.

– Kyllä minä uskallan puhua sen puolesta, että asia, joka meidät erottaa, on kysymys keskittämisestä ja hajauttamisesta. Jos meillä tulee tässä kömmähdyksiä, katkeria paloja, menee vaikkapa pieniä synnytyssairaaloita tai sairaaloita kiinni, niin suomalaiset eivät luota meihin.

"Me tiedämme, että tähän maahan tarvitaan lisää väkeä"

Keskustan kannatuksen arvioidaan ja tiedetään vuotaneen varsinkin perussuomalaisiin. Tentissä ennen puheenjohtajavaalia ehdokkaat ottivat kantaa monikulttuurisuuteen ja perussuomalaisiin.

Kulmunin mielestä perussuomalaiset kuten vihreätkin olisi parhaimmillaan voinut syntyä keskustan sisälle.

– Viime vaaleissa me menetimme satatuhatta ääntä todennäköisesti perussuomalaisille ja toiset satatuhatta niillä vahvoilla alueilla, jossa opettajat ja sairaanhoitajat olivat luottaneet siihen, että keskusta pitää meidän koulun tai sairaalan puolta.

Saarikon mielestä keskustan ja perussuomalaisten välillä on ainakin kaksi ratkaisevaa eroa. Ensimmäinen liittyy siihen, että keskusta tarjoaa ratkaisuja eikä osoita pelkästään ongelmia. Toinen ero liittyy isänmaallisuuteen. Perussuomalaisilla ei ole hänen mukaansa yksinoikeutta isänmaallisuuteen.

– Keskustalle sopii, ja itse asiassa me tiedämme, että tähän maahan tarvitaan myös väkeä muualta. Meidän isänmaallisuutemme ei rajoita ketään pois, Saarikko sanoi.

Kansanedustaja Petri Honkosen mielestä keskustan ja perussuomalaisten ratkaiseva ero on, ettei keskusta suhtaudu ihmisiin vihamielisesti. Keskusta ei käsittele erilaisuutta tai tee politiikkaa herättämällä vihaa.

– Toinen asia on, että perussuomalaiset pyrkivät tietoisesti järkyttämään yhteiskunnan instituutioiden asemaa: oikeuslaitosta, poliisia ja muita, jotka turvaavat demokraattisen yhteiskunnan ihan keskeisiä elementtejä. Tämä ei tietysti järjestäytynyttä yhteiskuntaa kannattavalle keskustalle sovi.

Kisassa mukana on myös yrittäjä Ilkka Tiainen. Viimeiseen tenttiin ilmestyi myös yllätysehdokas Jari Tasanen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut