Lakiehdotus lähtömaatestauksesta: Matkustaja ei saisi saapua Suomeen ilman negatiivista koronatestitulosta

Hallitus neuvottelee matkustusrajoituksista ja Lapin matkailun tilanteesta keskiviikkona. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle liikennepalvelulakia koskevan muutosehdotuksen.

Lakiin ehdotetaan uusia säännöksiä tartuntatautia koskevan negatiivisen testituloksen tarkastamisesta ja todistuksen esittämisestä, jos tautitilanne niin edellyttää.

Velvollisuus koskisi tilannetta, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tarvitaan toimia yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen rajoittamiseksi Suomessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päättäisi THL:n esityksestä alueista, joista lähteviin tai joiden kautta kulkeviin kuljetuspalveluihin velvoitetta sovellettaisiin.

Ehdotuksen mukaan rajat ylittävässä liikenteessä olisi tarkastettava, että matkustajalla on mukanaan todistus negatiivisesta koronaviruksen testituloksesta.

Matkustajalla olisi velvollisuus hankkia todistus negatiivisesta testituloksesta ja näyttää todistus ennen liikennevälineeseen nousemista.

Todistusta negatiivisesta testituloksesta ei edellytettäisi Suomen kansalaiselta. Sitä ei vaadittaisi myöskään Suomessa pysyvästi asuvalta ulkomaalaiselta, turvapaikanhakijalta tai muulta välttämätöntä tehtävää suorittavalta.

Harakka: Pidän lähtömaatestausta yhtenä kiireellisimmistä asioista

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallitus varautuu uuteen pandemia-aaltoon monin toimenpitein, joista eräs ovat lainsäädännön muutokset.

– Pidän nyt ehdotettavaa lähtömaatestausta yhtenä kiireellisimmistä asioista. Valmistelemme parhaillaan myös muita lainsäädäntömuutoksia, Harakka sanoi ministeriön maanantaisessa tiedotteessa.

Hänen mukaansa on tullut selväksi, että liikenneviranomaisten toimivaltaa on lisättävä, jotta liikenteen terveysturvallisuus taataan.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola kertoi, että lausuntopyyntö menee nyt yli 300 yhteisölle. Kantansa saavat lausua muutkin tahot.

– Esitykseen liittyy isoja asioita, jotka vaativat pohtimista. Niitä ovat muun muassa yksilön vapauksiin puuttuminen sekä mahdollisesti osittain eriarvoinen kohtelu asuinpaikan johdosta. Isoja kysymyksiä liittyy myös EU:n vapaaseen liikkuvuuteen sekä elinkeinoharjoittajan vapauksiin, Ristola arvioi STT:lle maanantaina ennen lakiehdotuksen lähettämistä lausunnoille.

– Nämä ovat perustuslaillisesti merkittäviä ja EU-oikeuden näkökulmasta erittäin merkittäviä asioita. Kaikkea tätä tullaan valmistelemaan edelleen kuluvan viikonkin aikana, kun luonnos on lausuntokierroksella, ylijohtaja lisäsi.

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 14. syyskuuta. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan tämän syksyn aikana.

Lapin matkailu esillä ylihuomenna

Helsingin Sanomien mukaan esillä on myös ehdotus, että korkeintaan kolmen päivän työmatkalle tulevalle riittäisi lähtömaassa otettu testi. Lisäksi työmatkalle tulevan pitäisi tehdä töitä karanteeninomaisissa olosuhteissa.

Hallitus neuvottelee matkustusrajoituksista ja Lapin matkailun tilanteesta keskiviikkona. Jo aiemmin on kerrottu, että tarkoituksena on, että negatiivisten koronatestitulosten avulla voitaisiin matkustaa ilman pitkäaikaisia karanteeneja.

Matkailuyrittäjien epävarmuus on kasvanut talvikauden lähestyessä. Yrittäjät ovat vaatineet nopeita päätöksiä, jotta esimerkiksi brittituristien joulumatkat Lappiin pystyttäisiin turvaamaan.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan päätökset matkailun sujuvoittamisesta ehtivät helpottamaan Lapin matkailun tilannetta.

– Siellä tällä hetkellä tietenkin varauksia tehdään, mutta meillä on nyt näkymä siihen, miten matkailua voidaan helpottaa niin, että samalla kuitenkin varmistetaan sen turvallisuus. Joulusesonkihan siellä on se iso kysymys, ja siihen pyrimme vastaamaan, Marin sanoi viime viikolla saapuessaan hallituksen neuvotteluihin koronastrategiasta.

Marinin mukaan tarkoituksena on, että uudenlainen terveysturvallinen matkustamisen malli olisi käytössä kenties jo lokakuun puolella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut