Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satatuhatta ihmistä osoittaa mieltään Minskissä – poliisi pidättänyt ainakin 400 ihmistä

Ainakin satatuhatta ihmistä osoittaa mieltään Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Kyseessä on viides peräkkäinen sunnuntai, kun Minskin kaduille on kerääntynyt satatuhatta mielenosoittajaa.

Mielenosoittajat vastustavat 9. elokuuta kuudennen kerran peräkkäin presidentiksi valittua Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän hallintoa. Lukashenka on väittänyt saaneensa 80 prosenttia äänistä, mutta vaalitulosta on pidetty vilpillisenä.

Sunnuntaina kasvonsa peittäneet ja univormuihin tai siviilivaatteisiin pukeutuneet poliisit pidättivät ainakin 400 mielenosoittajaa eri puolilla Minskiä. Poliisien väkivaltaiset otteet näkyvät pidätyksistä leviävissä valokuvissa. Maan sisäministeriö kertoi, että poliisi oli ampunut Minskissä sunnuntain aikana varoituslaukauksia ilmaan.

Maan sisäministeriön mukaan pidätetyt olivat varustautuneet opposition suosimilla vanhoilla valko-punaisilla lipuilla sekä "loukkaavilla" panderolleilla. Oppositio oli etukäteen nimennyt sunnuntain mielenosoituksen Sankarien marssiksi.

Matkapuhelinverkossa ongelmia, metroasemia suljettiin

Sunnuntaina Minskissä matkapuhelinverkon toimivuutta oli rajoitettu ja kaupungin keskustassa oli suljettu metroasemia. Viranomaiset olivat ajaneet kaupungin keskustaan poliisien minibusseja ja sotilasajoneuvoja ennen mielenosoituksen alkua. Lisäksi joillekin kaduille oli vedetty piikkilankaa.

Tuhansia mielenosoittajia pyrki marssimaan presidentti Lukashenkan virka-asunnolle itsenäisyyden palatsille ja Drozdyn alueelle, jossa maan muu eliitti asuu. Poliisi esti mielenosoittajien pääsyn kummallekin alueelle ja joidenkin poliisien nähtiin raahaavan mielenosoittajia asfalttia pitkin.

Tuhansia mielenosoittajia oli liikkeellä myös muissa valkovenäläisissä kaupungeissa, kuten Gomelissa, Grodnossa ja Brestissä. Poliisi käytti näissä kaupungeissa vesitykkejä hajottaakseen mielenosoituksia.

Valkovenäläissivusto Tut.by kertoi maan sisäministeriön selittäneen vesitykkien käyttöä Brestissä sillä, että luvattomaan joukkokokoontumiseen osallistuneet ihmiset estivät ja vaaransivat julkisen liikenteen. Mielenosoitukseen oli kokoontunut noin tuhat ihmistä soittamaan, laulamaan ja huutamaan erilaisia iskulauseita.

Lukashenka ja Putin tapaavat Sotshissa

Lukashenkan on tarkoitus tavata maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin Venäjällä Sotshin kaupungissa. Mielenosoittajilla Minskissä oli terveisiä kaksikolle. Mielenosoittajat kantoivat panderolleja, joissa sanottiin muun muassa "Tämä maa ei ole myytävänä".

29-vuotias mielenosoittaja Andrei Gorbatshevski syytti Putinia Valko-Venäjän kohtelemisesta Venäjän provinssina.

– Hän tukee Lukashenkan hallintoa. Hän pelaa outoa peliä, siksi ihmiset eivät luota häneen, Gorbatshevski sanoi AFP:lle.

– Tulin tänne vapauden vuoksi ja aion protestoida niin kauan, että voitamme sen rauhallisin keinoin, sanoi puolestaan 60-vuotias mielenosoittaja Oleg Zimin AFP:lle.