Uusia sosiaali- ja terveyspalveluja tulossa maksuttomiksi

Uusia maksuttomia palveluja olisivat esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa ja alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit. JARNO MELA / LEHTIKUVA

STT

Sosiaali- ja terveydenhoitoon esitetään lisää maksuttomia palveluja. Uusia maksuttomia palveluja olisivat esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit sekä muun muassa hi-viruksen ehkäisyyn tarkoitettu lääke.

Asiakasmaksulain uudistusesitys toisi myös esimerkiksi suun terveydenhuollosta ja terapiasta perittävät asiakasmaksut terveydenhuollon maksukaton piiriin.

Maksukatto säilyisi 683 eurossa. Asiakkaan olisi edelleen seurattava itse maksukaton täyttymistä. Uutena asiana säädettäisiin, että asiakasmaksua koskevasta laskusta olisi käytävä ilmi, kerryttääkö maksu maksukattoa.

Maksukatto tarkoittaa euromäärää, jonka täyttymisen jälkeen maksukattoon sisältyvät palvelut ovat maksuttomia kalenterivuoden loppuun saakka.

Lainuudistuksella myös tavoitellaan, että asiakkaat eivät joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen asiakasmaksuista selvitäkseen. Hallituksen esityksessä korostetaan, että maksuja on ennemmin alennettava tai jätettävä perimättä.

Asiakasmaksulain muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi heinäkuussa. Maksukattoa koskevat uudistukset tulisivat voimaan vuoden 2022 alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut