Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gore-Texin keksijä on kuollut – "En tiennyt tarkasti, mitä minulla oli, mutta tiesin, että se on jotakin ainutlaatuista"

Gore-Texin keksinyt yhdysvaltalainen insinööri Robert W. Gore on kuollut, uutisoi muun muassa Washington Post -lehti . Hän oli 83-vuotias.

Gore oli kemian alan insinööri ja työskenteli vanhempiensa perustamassa yrityksessä. Vettä ja tuulta hylkivä Gore-Tex syntyi lokakuussa 1969, kun Gore yritti kehittää halvempaa materiaalia putkitöissä käytettävälle teipille.

– En tiennyt tarkasti, mitä minulla oli, mutta tiesin, että se on jotakin ainutlaatuista, hän muisteli myöhemmin lehtihaastattelussa.

Gore haki patentit materiaalille, joka sittemmin tuli tunnetuksi Gore-Texinä.

Gore nimitettiin W.L. Gore & Associates -yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 1976, ja samana vuonna valmistettiin Washington Postin mukaan uudesta materiaalista ensimmäiset tuotteet. Aluksi sitä käytettiin teltoissa, sittemmin sadetakeissa.

Goren oma yritys ei valmistanut vaatteita ja kenkiä, mutta vaati materiaalia käyttäneiltä yrityksiltä, että tuotemerkin piti olla aina näkyvissä tuotteissa.

Gore teki pitkän uran W.L. Gore & Associates -yrityksessä. Hän luopui vuonna 2000 toimitusjohtajan tehtävästä ja jätti vuonna 2018 myös yrityksen hallituksen puheenjohtajan paikan.

Yhtiön tiedotteen mukaan hän kuoli kotonaan torstaina.