Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää leskeneläkkeelle määräajaksi kymmentä vuotta

Hallitus esittää, että leskeneläke muutetaan määräaikaiseksi. Sitä maksettaisiin kymmenen vuotta tai kunnes nuorin lapseneläkkeeseen oikeutetuista täyttää 18 vuotta.

Nykyisin leskeneläkettä maksetaan lesken kuolemaan saakka, jos edunjättäjälle on karttunut työeläkettä. Jos työeläkkeet ovat olleet niin pieniä, ettei sitä kautta jää maksettavaa, maksetaan leskeneläkettä kansaneläkelain mukaan siihen asti kunnes leski täyttää 65 vuotta.

Leskeneläke ulotettaisiin kuuluvaksi myös avopuolisolle, jos yhteisasumista ehti olla vähintään viisi vuotta ja puolisoilla on alaikäinen lapsi. Leskeneläkettä maksettaisiin, kunnes yhteinen lapsi täyttäisi 18 vuotta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukana yhteistaloudessa eläneen puolison leskeneläkeoikeus parantaisi lapsiperheen taloudellista tilannetta. Nykyään tällaisessa perheessä vain lapseneläke on mahdollinen.

Samalla työeläkelakien mukaista lapseneläkettä jatkettaisiin nykyistä kaksi vuotta pidempään eli kunnes lapsi täyttäisi 20 vuotta.

Vuoden 2017 työeläkeuudistuksen yhteydessä päätettiin selvittää perhe-eläketurvan kehittämistä. Työmarkkinakeskusjärjestöt tekivät hallitukselle ehdotuksen perhe-eläkkeiden uudistamisesta viime vuoden kesällä.

Esitys lähtee lausuntokierrokselle.