Trump aikoo nimittää ehdokkaansa korkeimpaan oikeuteen viimeistään lauantaina

Trumpin mukaan senaatilla on hyvin aikaa vahvistaa nimitys ennen vaaleja. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo nimittää ehdokkaansa uudeksi tuomariksi korkeimpaan oikeuteen perjantaina tai lauantaina. Trumpin mukaan senaatti ehtii hyvin vahvistaa nimityksen ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Trump pääsee nyt ehdottamaan kolmannen kerran tuomaria korkeimpaan oikeuteen sen jälkeen kun hänet valittiin presidentiksi vuonna 2016. Mikäli nimitys onnistuu, konservatiivien enemmistö korkeimmassa oikeudessa varmistuu useiksi vuosiksi eteenpäin.

Paikka korkeimmassa oikeudessa vapautui pitkäaikaisen tuomarin Ruth Bader Ginsburgin, 87, kuoltua viime viikolla. Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa haluavansa kunnioittaa Ginsburgin muistoa ilmoittamalla seuraajaehdokkaasta vasta kun Ginsburgin muistotilaisuus on pidetty, todennäköisesti torstaina tai perjantaina. Ginsburgin viimeiseksi toiveeksi kylläkin kerrottiin, että hänen paikkansa täytettäisiin vasta presidentinvaalien jälkeen.

Ginsburgin kuoleman jälkeen korkeimmassa oikeudessa on neljä liberaaliksi katsottavaa ja neljä konservatiivista tuomaria.

– Emme toki halua äänestysten päättyvän tasatilanteeseen, Trump perusteli.

Ginsburgin seuraajaksi nainen

Trumpin republikaaneilla on satapaikkaisessa senaatissa 53 edustajaa. Heistä kaksi on toistaiseksi ilmoittanut vastustavansa tuomarinimityksen kiirehtimistä ennen presidentinvaaleja. Jos neljä republikaanisenaattoria irtautuu puoluekurista, tuomarinimitys ei saa riittävää enemmistöä taakseen. Tasatilanteessa ratkaiseva ääni olisi varapresidentti Mike Pencellä.

Trump on jo aiemmin vihjannut haluansa nimittään Ginsburgin seuraajaksi naisen. Kärkinimien joukossa ovat floridalaistuomari Barbara Lagoa ja liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomari Amy Coney Barrett.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin mukaan tuomarin nimittäminen näin lähellä presidentinvaaleja on vallan väärinkäyttöä. Trumpin mukaan moinen on pötyä, koska hän voitti vaalit ja republikaaneilla on enemmistö senaatissa.

– Viime kädessä kyse on siitä, että me voitimme vaalit. Meillä on velvollisuus tehdä tämä. Jos demokraatit olisivat samassa tilanteessa, he eivät epäröisi, Trump sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut