Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahti perää valtiolta nopeaa reagointia Scanian irtisanomisiin – työpaikkoja häviää yli 340

Raskaita kulkuneuvoja valmistava ruotsalainen Scania vahvisti maanantaina lopettavansa bussikorituotantonsa Lahdessa, kertoi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Timonen sanoi tehtaan sulkemisen olevan kova isku Lahden seudulle, jossa työttömyys on jo entuudestaan korkea, lähes 20 prosenttia. Hän sanoi Lahden edellyttävän nyt, että valtio tulee samalla tavalla apuun kuin se teki Naantalissa ja Jämsässä.

– Meidän huoli on nyt se, että kun ulkomainen työnantaja irtisanoo, niin onko se jotenkin pienempi asia kuin kotimainen, Timonen sanoi STT:lle.

Scanian tytäryhtiön SOE Busproduction Finland -tehdas sijaitsee Lahden Jokimaalla. Tehdas on työllistänyt 342 ihmistä. Lahden kaupungin arvion mukaan työttömäksi jää vähintään 260 ihmistä.

Emoyhtiöllä on ollut ongelmia, kun koronakriisi ja turistibussien kysynnän loppuminen ovat saaneet markkinat pysähdyksiin.

– Tietenkin sen ymmärtää, mutta olisi toivonut, että he olisivat jaksaneet odottaa vähän, Timonen sanoi.

Scanian aikeista kertoi aiemmin Etelä-Suomen Sanomat .

Lahti joutui koronakurimukseen

Lahden kaupunginhallitus käsitteli bussitehtaan tilannetta kokouksessaan maanantaina ja kävi läpi tarvittavia toimenpiteitä TE-toimiston kanssa.

– Tämä on vakava isku Lahdelle. Valtio on viime viikkoina muiden vastaavien tapausten yhteydessä luvannut seuduille merkittäviä tukitoimenpiteitä. Edellytämme samaa nyt Lahdessa, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) tiedotteessa.

Timonen arveli, että Turun seudun työttömyys tuskin nousee edes Naantalin jalostamon sulkemisen jälkeen sille tasolle, millä se on Lahdessa nyt.

– Edellytämme, että valtio toimii vastaavasti, Timonen sanoi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) totesi illalla Twitterissä , että alueen työllisyystilanne on jo valmiiksi vaikea.

– Olemme Lahden tukena. Hämeen TE-toimistolla on valmius käynnistää tukipalvelut mahdollisesti irtisanottavien uudelleentyöllistämiseksi, hän sanoi.

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) kirjoitti Twitterissä, että Scanian ja kaupungin edustajia tavataan perjantaina Lahdessa.

– Teemme kaikkemme tukeaksemme uuden työn tai koulutuksen löytämisessä työnsä menettäviä. Alueen TE- ja ELY-keskuksien rooli on tässä keskeinen, Skinnari vakuutti.