Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karille ajanut Amorella määrä siirtää huomenna satamaan Ahvenanmaalla – autot ja lasti pyritään purkamaan laivasta illalla

Ahvenanmaalla karille ajanut Viking Linen Amorella-laiva on määrä siirtää Järsöstä Långnäsin satamaan Ahvenanmaalle huomenna keskiviikkona.

– Vaikuttaa siltä, että (siirto) menee myöhään iltapäivään, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo STT:lle.

Amorellaa yritetään siirtää satamaan omien moottoreiden avulla. Paikalla on myös kaksi hinaajaa.

– Tällä hetkellä sinne puhalletaan paineella ilmaa ja katsotaan, missä painopiste on. Rahtiakin voidaan siirtää, koska keulaosa on aika syvällä mutapohjassa, Boijer-Svahnström sanoo.

– Toimenpide on ihan turvallinen, mutta se täytyy valmistella kunnolla.

Jos siirto sujuu suunnitelmien mukaan, yritetään Amorellalla olevaa lastia purkaa ja autoja tyhjentää aluksesta Långnäsin satamassa keskiviikkona myöhään iltapäivällä tai illalla.

Boijer-Svahnströmin mukaan on kuitenkin mahdollista, että operaatio venyy torstaille.

Korjaus kestää ainakin kaksi viikkoa

Långnäsin satamasta Amorella viedään korjaustelakalle Naantaliin. Viking Linen mukaan tarkkaa aikataulua tälle ei ole vielä vahvistettu.

Turun ja Tukholman välistä reittiä risteilevä Amorella ajoi karille sunnuntaina Julgrundilla, Ahvenanmaan saaristossa. Aluksen pohjaan tuli karilleajossa useita reikiä. Boijer-Svahnström arvioi, että Amorellan korjaus kestää Naantalissa vähintäänkin kaksi viikkoa. Amorellan korvaa Turku–Tukholma-reitillä sen sisaralus Gabriella, joka normaalisti liikennöi Helsingistä Tallinnaan.

Amorellan kyydistä evakuoitiin sunnuntaina noin 200 matkustajaa sekä osa 80-henkisestä miehistöstä. Laivalla on yhä osa miehistöstä, 41 rekkaa, noin 40 henkilöautoa ja matkustajien matkatavarat.

Amorellalla olevien miehistön tilanne on Boijer-Svahnströmin mukaan hyvä. Kyydissä olevien rekkojen lasteina on pääasiassa puuta ja terästä. Eläimiä tai pilaantuvaa ruokarahtia laivalla ei ole.

Viking Linella "jonkinmoinen käsitys" turman syystä

Onnettomuuden syytä selvitetään viranomaisten kanssa.

– Meillä on jonkinmoinen käsitys siitä, mutta emme halua ruveta spekuloimaan etukäteen ennen kuin kaikki faktat on pöydällä, Boijer-Svahnström sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ilmoitti sunnuntaina aloittaneensa tapauksesta tutkinnan. Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi arvioi, että varsinainen tutkijaryhmä saadaan nimettyä keskiviikkona.

Nurmen mukaan on vielä liian aikaista ottaa kantaa siihen, aiheutuiko turma teknisestä viasta vai oliko kyseessä inhimillinen virhe.

–  Meidän täytyy saada VDR-tallenne (musta laatikko) purettua ja tarkasteltua, ja kun se tehdään, niin sitten osataan paremmin vastata tuohon. Se antaa selvän käsityksen siitä, onko siellä ollut esimerkiksi jotain häiriötä teknisissä järjestelmissä, Nurmi kommentoi STT:lle tiistaina.

Amorellan tekninen tutkinta ja varsinainen aluksen henkilöstön kuuleminen on tarkoitus tehdä heti, kun alus on Naantalin telakalla. Tutkinnan tuloksista voidaan kertoa julkisuuteen Nurmen mukaan arviolta kuukauden tai kahden kuluttua.

Nurmi iloitsee siitä, että karilleajossa vältyttiin vakavilta henkilövahingoilta.

– On hienoa, ettei tässä käynyt ihmisille kuinkaan, vaikka jouduttiin matkustaja-alus evakuoimaan. Se on vaativa tehtävä aina.