Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viking Linen Amorella on saapunut korjaustelakalle Naantaliin

Sunnuntaina karille ajanut ja torstaina hinaukseen otettu Viking Linen Amorella-alus on saapunut Turun korjaustelakalle Naantaliin, satamasta vahvistettiin myöhään illalla STT:lle.

Hinaustyöt aloitettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä puolenyön maissa.

Laivan kiinnitys on aivan loppusuoralla sataman Luonnonmaan puoleisella alueella, satamasta kerrottiin illalla. Minkäänlaisille erikoisjärjestelyille ei ole sataman taholta tarvetta.

Laivan korjauksien odotetaan Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan kestävän ainakin kaksi viikkoa, ehkä pidempäänkin.

Viking Line otti vakuudet kontolleen

Amorella-aluksen onnettomuuden jälkipyykkiin kuului torstaina herännyt kiukku laivalla olleiden rekkojen ja lastien jumittumisesta Långnäsin satamaan Ahvenanmaalla.

Syynä olivat pelastusyhtiö Alfons Håkansin vaatimat vakuudet rekkojen ja lastien omistajilta. Suuttumusta herättivät yrityksille lähetetyt karhukirjeet, joissa mainituista jopa kymmenien tuhansien eurojen summista uutisoi Viron Postimees -lehti ja siihen viitaten Suomessa Iltalehti .

Myöhään iltapäivällä Viking Line tiedotti ottavansa vastuun vakuuksista, joita pelastusyhtiö on vaatinut. Viking Linen toimitusjohtaja ei torstaina vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön.

Torstain satamajupakka ei koskenut laivalla olleita yksityisihmisten henkilöautoja, jotka pääsivät vapaasti matkaan.

Raha ei vaihtanut käsiä

Pelastusyhtiön mukaan kenenkään ei käytännössä tarvinnut maksaa saadakseen ajoneuvonsa vapaaksi, sillä vakuudeksi riitti vakuutusyhtiön vakuuskirje.

– Vaade esitellään rahallisena, mutta jos on vakavarainen vakuutusyhtiö, niin silloin ei tietenkään tarvita, pelastusyhtiön toimitusjohtaja, kapteeni Joakim Håkans kertoi STT:lle.

Håkansin tietojen mukaan kukaan ei joutunut maksamaan vaadekirjeissä mainittuja summia. Kaikki ajoneuvonsa satamasta jo ennen Viking Linen linjausta vapauttaneet tekivät sen vakuuskirjeen avulla.

Toimitusjohtajan mukaan kyse on tavanomaisesta menettelystä.

– Merilain mukaan aluksen päällikkö, eli Viking Line, tekee sopimuksen, joka sitoo kaikkia osapuolia, jotka ovat aluksella. Se on aina ollut niin, päälliköllä on vastuu ja valta tehdä se kaikkien puolesta, Håkans kertoo.

Merivoimat tutkimaan onnettomuuspaikkaa

Merivoimat tiedotti torstaina sen erikoiskaluston ja henkilöstön osallistuvan onnettomuustutkintaan.

Merivoimien mukaan sen antama tuki on vastaus Onnettomuustutkintakeskus Otkesin Puolustusvoimille tekemään virka-apupyyntöön. Samasta tiedotti myös Otkes.

– Osana tätä tutkintaa Otkes selvittää väylän rakenteet ja olosuhteet onnettomuusalueella. Tämä edellyttää vedenalaista dokumentointia alueella, Otkesin tiedotteessa kerrotaan.

Merivoimien partio lähtee selvittämään onnettomuusalueen olosuhteita paikan päälle. Partioon kuuluu Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten henkilöstöä ja kalustoa. Mukana on myös sukeltajia.

– Käytämme pohjankartoituksessa viistokaikumittausta. Tarkempaa kohteen tunnistusta varten käytössämme on tunnistusrobotti, tai vaihtoehtoisesti lähetämme sukeltajat, kertoo tiedotteessa tehtävän toteutusta johtava kapteeniluutnantti Perttu Kuosmanen.