Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki-keskustelu kiilasi EU-huippukokouksen avausaiheeksi

EU-johtajat ratkovat kiperiä ulkosuhdekysymyksiä - Marin toivoo ratkaisua Valko-Venäjän pakotelistasta.

EU-maiden johtajat hyppäsivät suoraan syvään päätyyn, kun ylimääräinen EU-huippukokous alkoi Brysselissä torstaina. Heti kokouksen alussa alettiin käsitellä EU:n suhdetta Turkkiin ja itäisen Välimeren jännitteisiin puuttumista, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan aiheeseen piti siirtyä vasta illallisen koittaessa.

Itäisen Välimeren jännitteiden lieventäminen on kuitenkin keskeisessä osassa siinä, että EU-maat pääsisivät eteenpäin toisessa ajankohtaisessa kysymyksessä, nimittäin Valko-Venäjän pakotelistan hyväksymisessä.

Pakotelista oli myös huippukokouksen pöydällä torstaina, joten Turkki-kysymyksen ratkomisyrityksen siirtoa kokouksen alkuun saattoi pitää loogisena valintana.

Tunnelma itäisellä Välimerellä on viime aikoina kiristynyt Turkin kiisteltyjen kaasuesiintymäetsintöjen vuoksi. EU-maista tilanne koskettaa erityisesti Kreikkaa ja Kyprosta, mutta moni muu jäsenmaa on ilmaissut huolensa jännitteiden noususta.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis vaati kokoukseen saapuessaan, että Turkin on lopetettava härnääminen.

– Yksi asia on varmaa: turkkilaista provokaatiota, oli se sitten yksipuolisia tekoja tai äärimmäistä retoriikkaa, ei voi enää sietää, Mitsotakis sanoi.

Huippukokouksia vetävä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel totesi kutsukirjeessään EU-johtajille, että Turkki-kysymyksessä kaikki vaihtoehdot ovat edelleen pöydällä EU:n ja sen jäsenmaiden etujen puolustamiseksi.

Suomen hallitus on linjannut, että EU:n tulisi vastata vahvasti Turkin epävakauttavaan toimintaan itäisellä Välimerellä.

Suomen aikaa iltakahdeksalta huippukokous oli edelleen käynnissä, eikä Turkki-keskustelun lopputulemista ollut vielä päättynyt.

Valko-Venäjän pakotelista pöydällä

EU saavutti elokuussa poliittisen sovun siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita.

Varsinaisesta pakotelistasta ei kuitenkaan ole löydetty yksimielisyyttä. Sovun tiellä on ollut lähinnä Kypros, joka on vaatinut, että Valko-Venäjään kohdistuvien pakotteiden ohella EU:n määräisi samalla pakotteita Turkkia vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen kokousta, että Valko-Venäjän henkilöpakotteille on tarve.

– Todella toivon sitä, että Eurooppa-neuvosto kykenee näitä ratkaisuja tekemään, Marin totesi.

EU-johtajat ovat koolla kasvokkain Brysselissä, mutta koronavirustilanteen vuoksi toimittajat eivät pääse kokouspaikalle esittämään kysymyksiä.

Marin edustaa myös Ruotsia

Marin edustaa kaksipäiväisessä kokouksessa Suomen lisäksi Ruotsia, sillä pääministeri Stefan Löfven joutui jäämään kokouksesta pois äitinsä hautajaisten vuoksi.

Ruotsi pyysi Suomea apuun, sillä huippukokouksissa kunkin jäsenmaan edustajan tulee olla valtion- tai hallituksen johtaja.

Käytännössä Ruotsin edustaminen tarkoittaa sitä, että Marin esittää kokouspuheenvuoroissaan yhdellä kertaa kummankin maan näkemykset.

Marin ei ole ainoa johtaja, joka ottaa tässä huippukokouksessa kollegansa maan edustettavakseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron osallistuu vain huippukokouksen ensimmäiseen päivään, joten perjantaina Ranskaa edustaa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Lähteenä myös: AFP, TT.