Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema – kasvavat tartuntamäärät eivät toistaiseksi heijastu sairaalahoitoon päätyneiden määrään

Hieman yli puolet suomalaisista on tuoreen kyselyn mukaan asentanut koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tarkoitetun Koronavilkku-sovelluksen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Suomessa on raportoitu yksi uusi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvä kuolema, kertoo THL. Tautiin liittyviä kuolemia on yhteensä 345.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 21 ihmistä. Hoitoa tarvitsevia on kaksi enemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa olevien määrä on pysynyt muuttumattomana, ja heitä on neljä.

Aiemmin tänään kerrottiin 141 uudesta koronavirustartunnasta. Uusia tartuntoja on todettu eniten Helsingissä, yhteensä 56. Vantaalla uusia tartuntoja on 17 ja Espoossa 12. Muutoin tartunnat jakautuvat yksittäisiin tai muutamiin löydöksiin useilla paikkakunnilla.

Yhteensä tartuntoja on todettu tähän mennessä 10 244. Taudista parantuneita on keskiviikkoisen arvion mukaan noin 8 100.

Koronavirustestejä on tehty jo yli miljoona kappaletta.

Tauti-ilmaantuvuus koholla

Koronaviruksen ilmaantuvuus Suomessa on THL:n mukaan nyt 22,7. Luku kuvaa tapausten määrää kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta asukasta kohti.

Koko maan keskiarvo ylitetään alueellisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (44,2), Keski-Suomessa (37,1) ja Etelä-Savossa (33,6).

Viimeisen kahden viikon jaksolla tartuntoja on todettu 1 386, mikä on 753 tartuntaa enemmän kuin aiemmalla kahden viikon jaksolla.

Lapissa päivitettiin ohjeistusta - "Tämä on hyvä malli"

Lapin sairaanhoitopiiri ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ovat päivittäneet Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeistusta.

Ohjeet on laadittu alueen matkailu- ja ravintola-alan toimintaa sekä kansainvälisen matkailun, kotimaanmatkailun että paikallisväestön palveluita varten. Ohjeistus koskee sisätiloja.

Ohjeistuksessa suositellaan, että niin asiakkaat kuin työntekijätkin käyttävät kasvomaskeja matkailupalveluissa ja ravintoloiden sisätiloissa.

Maskeja pitäisi käyttää myös iltaravintolatoiminnassa ja illanvietoissa. Asiakaspalvelussa ja asiakaskontaktissa toimivien työntekijöiden tulee käyttää kasvosuojainta, mikäli heillä ei ole käytössä suojapleksejä.

Ohjeistuksessa ravintolayrittäjiä ja iltatapahtumien järjestäjiä pyydetään keräämään asiakkaiden yhteystietoja mahdollista tartuntaketjun jäljitystä varten.

– Tämä on hyvä malli matkailuun liittyen ja se on vapaasti käytettävissä muillakin alueilla, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri Taskila.

Asiasta kertoi aiemmin Yle .

Sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskia Turussa ja lähikunnissa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suosittelee Turussa, Raisiossa, Kaarinassa ja Liedossa kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Suositus koskee esimerkiksi sisätiloissa järjestettäviä yleisötapahtumia. Lisäksi opiskelijoiden ja opettajien suositellaan käyttävän maskeja ammattikouluissa ja lukioissa.

Suositus tulee voimaan lauantaina ja on voimassa toistaiseksi. Syynä on se, että koronaepidemia on Varsinais-Suomessa epidemian kiihtymisvaiheen kynnyksellä.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on noussut sairaanhoitopiirin alueella yli kymmeneen tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti kunnittain.

– Osassa Varsinais-Suomen kuntia ei ole ollut koko pandemian aikana yhtään koronatartuntaa, kun taas Turussa ja sen tietyissä kehyskunnissa koronatilanne on nyt selvästi kiihtymässä, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Muualle maakuntaan sairaanhoitopiiri ei anna suositusta, koska muissa kunnissa tilanne on rauhallisempi.

Perustason maskisuositus koko maassa

Pietilän mukaan maskin käyttö on suositeltavaa esimerkiksi liikunta- ja urheilutapahtumien yleisössä sekä erilaisissa illanvietoissa, koska niissä riittäviä etäisyyksiä ei voida turvallisesti pitää.

– Kaikessa infektiolta suojautumisessa arkijärki on käytännön paras opas. Etäisyyden lisäksi hyvä käsihygienia on edelleen kaiken a ja o, Pietilä sanoo.

Piirin mukaan 80 prosenttia tartunnan lähteistä saadaan tunnistettua. Sairaalahoidossa on koronan vuoksi alle viisi potilasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskien käyttöä koko maassa joukkoliikenteessä tilanteissa, joissa turvaetäisyyksiä ei voida ylläpitää. Maskeja tulisi käyttää myös palattaessa riskimaasta tai käydessä koronatestissä.

Sairaanhoitopiirit tai muut paikalliset viranomaiset voivat antaa omia, tarkempia suosituksiaan.

Yli puolet ladannut koronavilkun

Hieman yli puolet suomalaisista on asentanut koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tarkoitetun Koronavilkku-sovelluksen, kertoo ohjelmistoyritys Privaonin kysely.

Kyselyssä 53 prosenttia kertoi ladanneensa mobiilisovelluksen. Sen sijaan 46 prosenttia oli jättänyt sovelluksen asentamatta. Lisäksi prosentti kertoi ladanneensa ja poistaneensa sen.

Sovellus on ollut suosituin naisten, alle 50-vuotiaiden ja Uudellamaalla asuvien parissa. Uudellamaalla sovelluksen on ladannut lähes kaksi kolmasosaa väestöstä, muualla Suomessa niukasti alle puolet.

Tietoturvaongelmia ei pelätä

Yleisin syy lataamatta jättämiselle oli kokemus siitä, että sovellusta ei koettu tarpeelliseksi. Tämän syy mainitsi joka kolmas lataamatta jättäneistä. He ovat esimerkiksi kokeneet asuvansa riittävän syrjässä tai liikkuvansa vähän.

Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat, että vastaaja ei osannut asentaa sovellusta tai omistanut oikeanlaista laitetta. Tämä syy korostui yli 65-vuotiaiden parissa, joista sen mainitsi lähes kolmannes vastaajista.

Alle 35-vuotiaat vastaajat puolestaan sanoivat muita useammin, että eivät olleet muistaneet asiaa tai saaneet aikaiseksi. Heistä syyn mainitsi noin neljännes.

Vain kolme prosenttia vastaajista ilmoitti syyksi, että epäilee henkilötietojensa väärinkäyttöä.

– Tietosuoja ja kansalaisten luottamuksen saavuttaminen ovat hankkeen suunnittelua ja toteutusta ohjaavat tärkeimmät asiat. Taloustutkimuksen tulokset osoittavat, että tietosuojalla on ollut merkittävä vaikutus Koronavilkun suosioon, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietosuojavastaava Jarkko Reittu tiedotteessa.

Kyselyn suoritti Taloustutkimus kahdessa erässä syyskuun puolivälissä ja loppupuolella. Siihen vastasi noin tuhat suomalaista.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut