Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merkel tapaa Valko-Venäjän oppositiojohtajan ensi viikolla – Venäjä arvosteli EU:n pakotteita ja Valko-Venäjä lupasi vastata unionille omilla pakotteillaan

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa Valko-Venäjän opposition ex-presidenttiehdokkaan Svjatlana Tsihanouskajan tiistaina keskustellakseen tämän kanssa Valko-Venäjän kriisistä.

Merkel on jo aikaisemmin sanonut, ettei Saksa enää tunnusta Valko-Venäjää johtavaa Aljaksandr Lukashenkaa maan presidentiksi. Lukashenka on väittänyt voittaneensa elokuussa pidetyt presidentinvaalit ylivoimaisesti, mutta länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset.

– Kun katson sitä rohkeutta, jota kaduilla protestoivat naiset osoittavat voidakseen vapautua korruptiosta, voin ainoastaan ihailla sitä. Minusta se on vaikuttavaa, sanoi Merkel puhuessaan parlamentissa keskiviikkona.

Venäjän mukaan pakotteet kertovat heikkoudesta

Venäjän mukaan EU:n tuoreet pakotteet Valko-Venäjää vastaan ovat merkki unionin poliittisesta heikkoudesta.

– Yleisesti ottaen suhtaudumme hyvin, hyvin negatiivisesti pakotepolitiikkaan. Tämä ei ole vahvuuden, vaan pikemminkin heikkouden osoitus, sanoi presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov.

Valko-Venäjä kertoi puolestaan määräävänsä omia vastapakotteitaan EU:ta vastaan. Niistä on Valko-Venäjän ulkoministeriön määrä kertoa vielä tänään.

EU:n pakotelistalla on nelisenkymmentä nimeä. Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitseva Lukashenka ei ole hyväksytyllä listalla. Hänen lisäämisensä myöhemmin listalle on kuitenkin mahdollista.

EU saavutti jo elokuussa poliittisen sovun siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita, mutta pakotelistasta päättämiseen meni viikkoja.

Sopu listasta tuli mahdolliseksi, kun EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen riittävän tiukasta Turkkia koskevasta päätöslauselmasta.

Asia kytkeytyi Valko-Venäjän pakotekysymykseen, koska Kypros ei aiemmin suostunut tukemaan pakotelistan hyväksymistä, sillä se halusi samalla edistää EU:n vahvaa vastausta Turkin toimia vastaan