Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun kaupungin yt:t päätökseen – kaupunginjohtaja esittää johdon lomauttamista ja henkilöstöeduista säästämistä

Turun kaupungin yt-neuvottelut ovat päättyneet, kaupunki tiedottaa. Kaupunginjohtaja Minna Arve esittää kaupunginhallitukselle useita tilapäisiä toimenpiteitä, kuten kaupungin johdon lomauttamista kahdeksi viikoksi, henkilöstöetuihin kohdistuvia säästöjä ja sijaistusten vähentämistä. Muita lomautuksia ei esitetä.

– Kuultuani neuvotteluissa järjestöjen edustajia en ole esittämässä kaupunginhallitukselle koko henkilöstön lomautuksia. Tässä tilanteessa niillä olisi ollut liian suuri vaikutus henkilöstön hyvinvointiin ja palveluiden tuottamiseen kuntalaisille, Arve sanoo tiedotteessa.

Johdon lomautukset ajoittuvat joulukuulle ja koskevat yhteensä 57:ää ihmistä.

Lisää säästöjä on haettu henkilöstön virkistysrahan leikkaamisella, lounastuesta luopumisella hoitolaitosten ulkopuolella, rekrytointeja ja sijaistuksia vähentämällä sekä leikkaamalla koulutus-, matka-, edustus- ja palvelukuluja.

Lisäsäästöjen paikkoja etsitään

Yt-neuvottelut aloitettiin syyskuun puolivälissä, koska koronavirus on runnellut kaupungin taloutta ja vuosikate on jäämässä 17,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Henkilöstömenojen leikkaustarpeeksi arvioitiin kaikkiaan 7,2 miljoonaa euroa, joista neljän miljoonan euron edestä säästöjä löydettiin neuvotteluissa pääsopijajärjestöjen kanssa.

Lisäksi johdon lomautuksen rahallinen arvo on noin 225 000 euroa, kertoo kaupungin henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen. Vajaan kolmen miljoonan euron säästöt tarvitsee siis vielä hakea jostain. Valtosen mukaan vielä ei ole tiedossa, miten ne aiotaan toteuttaa.

– Jos ne (säästökeinot) olisivat tiedossa, ne olisi varmasti tehty. Tämä vaatii meiltä työskentelyä ja tarkkaavaisuutta toiminnassa, Valtonen kertoo STT:lle.

Kaupunginjohtaja Arve esittää myös selvityksen käynnistämistä pysyvien säästöjen löytämiseksi, sillä kuntatalouden haastavan tilanteen tiedetään jatkuvan.

Turun kaupunginhallitus käsittelee Arven esitystä kokouksessaan maanantaina, ja kaupunginhallituksen päätöksen toimeenpanoa käsitellään yt-toimikunnassa tiistaina.