Ravintolakonserni NoHo Partners pyytää oikeusasiamiestä selvittämään ravintola-alaa koskevien rajoitusten valmistelun

Toimisjohtaja Aku Vikströmin johtaman ravintolakonserni NoHo Partnersin mukaan hallituksen esityksestä puuttuvat esimerkiksi yksityiskohtaiset perustelut ehdottujen toimien välttämättömyydestä koronaepidemian hillitsemiseksi. HANNA MATIKAINEN / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Ravintolakonserni NoHo Partners on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan sosiaali- ja terveysministeriön toiminnan lainmukaisuuden tartuntatautilain ravintola-alaa koskevan muutosesityksen ja valtioneuvoston asetuksen valmistelun aikana. NoHo Partners kertoo asiasta tiedotteessa.

NoHo Partnersin mukaan hallituksen esityksestä puuttuvat yksityiskohtaiset perustelut ehdotettujen toimenpiteiden välttämättömyydestä koronapandemian hillitsemiseksi. Se huomauttaa myös, ettei ravintola-alan omavalvontaa ole otettu huomioon.

– Erityisen ongelmallinen on hallituksen esitys rajoitustoimenpiteiden valtakunnallisuudesta. Laajojen, koko toimialaa koskevien rajoitustoimenpiteiden jatkamisen edellytyksenä pitää esittää ajantasaista tilastotietoa siitä, että altistumisia tai tartuntoja esiintyisi merkittävissä määrin kaiken tyyppisissä ravintoloissa, vaatii NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström tiedotteessa.

Hallitus antoi tämän kuun alussa eduskunnalle lakiesityksen tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan ravintola-alalle 1.6.–31.10.2020 säädettyjen rajoitustoimenpiteiden jatkamista 28. helmikuuta 2021 saakka.

Hallitus on myös antanut valtioneuvoston asetukseen muutosesityksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Muutos tuli voimaan sunnuntaina.

Sunnuntaina voimaan astuneiden rajoitusten mukaan anniskelu koronaepidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevien alueiden ravintoloissa loppuu kello 22. Näillä alueilla ravintolat tulee sulkea kello 23. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet tavanomaisesta asiakasmäärästä.

Toistaiseksi tiukemmat rajoitukset koskevat Uuttamaata, Varsinais-Suomea, Pirkanmaata, Kanta-Hämettä, Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata.

"Ongelmallinen perustuslain näkökulmasta"

NoHo Partnersin mukaan tapa, jolla rajoitustoimenpiteitä voidaan valtioneuvoston asetuksella alueellisesti lieventää ja jälleen kiristää, on myös perustuslain näkökulmasta ongelmallinen.

Sama koskee sitä, ettei valmistelussa ole otettu huomioon elinkeinonvapauden ja omaisuuden suojaa koskevien perustuslaissa säädettyjen perusoikeuksien toteutumista, yhtiö tulkitsee.

– On selvää, että koronapandemian leviämistä pitää pystyä hillitsemään ja ihmisten terveyttä suojelemaan. Sinne, missä tartuntaketjuja ja altistuksia todistettavasti esiintyy, on asetettava rajoituksia. Tätä pitää myös järkevästi kyetä ennakoimaan, Vikström muistuttaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut