Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkesin tutkinta vaaratilanteesta Saaristomerellä valmistui: Matkustaja-alus ja yhteyslautta lähes törmäsivät toisiinsa

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo saaneensa valmiiksi tutkinnan viime marraskuussa Saaristomerellä tapahtuneesta vaaratilanteesta.

Naantalista Ruotsin Kapellskäriin matkalla ollut Finnlinesin matkustaja-rahtilaiva Finnswan ja Norrskatasta Korppooseen matkalla ollut yhteyslautta Mergus olivat lähellä törmätä toisiinsa. Vaaratilanne tapahtui keskiviikkona 13. marraskuuta 2019 kello 12.50.

Vaaratilanteen sattuessa Merguksen ohjaamossa oli vain päällikkö. Hän ohjasi alusta taaemmalta ohjauspaikalta ja hoiti samalla puhelimessa muita työhön liittyviä asioita, Otkes kertoo.

Finnswanin komentosillalla vahdissa olleet linjaluotsi ja 2. perämies näkivät Merguksen ja seurasivat sen liikkeitä, mutta eivät heti keskustelleet tilanteesta.

Alusten ollessa törmäyskurssilla Finnswanin linjaluotsi kutsui Mergusta. Kun Mergus ei vastannut, linjaluotsi aloitti hätäväistön vasemmalle.

Hetken kuluttua myös Merguksen päällikkö havaitsi törmäysvaaran ja käänsi jyrkäsi oikealle. Merguksen väistöliike alkoi noin 30 sekuntia Finnswanin väistöliikkeen alkamisen jälkeen. Silloin alukset olivat enää noin 75 metrin päässä toisistaan.

Otkesin mukaan törmäys vältettiin viime hetkellä. Alusten välinen etäisyys oli pienimmillään alle 30 metriä.

Tutkintaselostuksen mukaan kummankaan aluksen väistöliikkeet eivät yksinään olisi estäneet yhteentörmäystä, mutta yhdessä ne olivat riittävän tehokkaat välttämään onnettomuuden.

Otkes: Kohtaamisten riskejä ei ole kunnolla tarkasteltu

Otkes sanoo, että Saaristomeren alueelle on luotava parempi turvallisuuskulttuuri ja toimintamalli vaaratilanteiden välttämiseksi.

Otkesin mukaan linjalaivat, maantiealukset ja yhteysalukset kohtaavat usein Naantalin väylällä, mutta kohtaamisten riskejä ei ole kunnolla tarkasteltu.

– Suomeen täytyy saada esimerkiksi Ruotsin mallin mukainen järjestelmä, joka ohjaa samoilla väylillä säännöllisesti liikennöiviä varustamoja keskustelemaan keskenään sekä toimintaa ohjaavien ja valvovien viranomaisten kanssa, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi tiedotteessa.