Ilmatieteen laitos: Lappiin on satanut ensilumi – maanantaina lunta voi sataa paikoitellen etelässäkin

Ensilumi satoi Äkäslompolossa Kolarissa 17. lokakuuta 2020. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Ilmatieteen laitos kertoo, että Lappiin on satanut ensilumi. Eniten lunta on satanut Enontekiöllä Näkkälässä, jossa maa on saanut yhdeksän sentin lumipeitteen.

Tieliikennekeskus varoitti jo varhain aamulla, että ajokeli on paikoin huono Lapissa lumi- tai räntäsateen takia. Myös Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa lähes koko Lappi oli aamusta keltaisella eli ajokeli on alueella mahdollisesti vaarallinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosaan on leviämässä lumi- ja vesisadealue. Päivällä lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, muualla sade on pääosin vettä.

– Iltaa kohden myös Etelä-Lapissa lumisadetta. Yöllä myös Pohjanmaalla tullee jokunen lumikuuro, laitos kertoi pian aamukuuden jälkeen päivittämässä sääkatsauksessaan .

Ensilumen on ennustettu suurella todennäköisyydellä satavan Lappiin viikonlopun aikana. Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmä täyttyy, jos aamulla kello 9 lunta on vähintään yksi sentti. Laitokselta kerrottiin eilen STT:lle olevan mahdollista, että lauantai-iltaan mennessä Keski-Lapin ja Koillismaan välisellä alueella lunta sataa jopa 10–15 senttiä.

Twitterissä Ilmatieteen laitos myös varoitti eilen mustasta jäästä.

– Lapissa ajokeliä huonontavat lumisateet, muualla keli on paikoin liukas mustan jään muodostumisen vuoksi. #talvirenkaat, tviitissä sanottiin.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan asti ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosaan, Foreca ennustaa. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä, sääpalveluyritys varoittaa.

Talvirenkaiden käyttö riippuu kelistä

Suomessa astui kesäkuussa voimaan uusi tieliikennelaki, jossa vuodelta 1981 peräisin ollut edellinen laki päivitettiin nykyaikaan. Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden vaihtaminen ei enää riipu kalenterikuukausista.

Talvirenkaita ei ole pakko vaihtaa enää lainkaan, jos sää tai keli ei sitä edellytä. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta ne voi vaihtaa alle myös muulloin, jos ne sopivat säähän.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut