Yökerhojen asiakasmäärää rajoitetaan enemmän kuin ruokaravintoloiden – rajoituksista löydettiin ratkaisu valiokunnassa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on löytänyt tavan rajoittaa ravintoloiden toimintaa aiempaa kohdennetummin. Ravintoloihin sovelletaan erilaisia rajoituksia sen perusteella, kuinka suuri riski niissä on ihmisten välisiin kontakteihin ja siten koronaviruksen leviämiseen.

Tartuntatautilain sallima tiukempi asiakasmäärän rajoitus kohdistetaan sellaisiin ravintoloihin, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota alkoholijuomia.

Yökerhojen, baarien ja pubien asiakasmäärä rajoitetaan enintään puoleen, kun taas esimerkiksi ruokaravintoloiden, kahviloiden ja lounasruokaloiden asiakasmäärää rajoitettaisiin enintään neljänneksellä.

Tartuntatautilain nykyinen, väliaikainen muutos on voimassa lokakuun loppuun asti. Sote-valiokunnassa nyt korjatulla hallituksen esityksellä ravintoloiden rajoituksia on tarkoitus jatkaa marraskuun alusta helmikuun loppuun asti. Valiokunnan mietintö oli yksimielinen.

– Kun tämä laki astuu voimaan marraskuun alusta, pitää tehdä uudet asetukset, jotka pohjautuvat kunkin alueen välttämättömyysarviointiin, sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rajoitukset voivat kohdistua niin maakunnan, sairaanhoitopiirin kuin yksittäisen kunnan alueelle. Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä muun muassa aukioloajoista, asiakasmäärien rajoituksista ja niiden kohdentumisesta.

Anniskelu voi loppua aikaisintaan kello 22

Korkeamman riskin ravintolat voitaisiin epidemiatilanteen arvioinnin jälkeen sulkea tarvittaessa kello 23, 24 tai esimerkiksi 01.

– Anniskelu voi loppua aikaisintaan kello 22, mutta jos epidemiatilanne sallii, asetuksella voidaan tietylle alueelle sallia, että se jatkuu vaikka kello 24:ään saakka, Lohi sanoi.

Aluehallintavirastot valvovat, että rajoituksia noudatetaan. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske muun muassa laivaliikennettä eivätkä huoltoasemien ravintoloita.

Lohi arvioi, että eduskunnan täysistunto hyväksyy lain perjantaina.

– Tarkemmat säännökset, jotka ohjaavat ja määrittelevät luokitteluja, annetaan valtioneuvoston asetuksessa, ja tätä kautta huolehditaan myös siitä, että tätä tulkitaan mahdollisimman yhdenmukaisesti eri alueilla.

"Täyttää perustuslakivaliokunnan vaatimukset"

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan mietintö täyttää ensi kuulemalta perustuslakivaliokunnan edellyttämät vaatimukset.

– Tässä on erottelua ja eriyttämistä selkeästi tehty: sitä kovemmat rajoitukset, mitä enemmän anniskelua on.

Hän iloitsi myös siitä, että poikkeuksena on huomioitu huoltoasemien yhteydessä olevat ravintolat.

– Tiedottamisella on nyt kova paikka, jotta tämä saadaan kentällä menemään asiallisesti, Ojala-Niemelä arvioi.

Perustuslakivaliokunta linjasi muun muassa, että aukiolo-, anniskelu- ja asiakasmäärärajoitukset tulisi ulottaa vain niille alueille, joilla se on välttämätöntä tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Perustuslakivaliokunta halusi lisäksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan etsivän keinoja, joilla rajoituksia voidaan erotella ravintolatyypeittäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut