Tutkinta: Merieläinten joukkokuolema Venäjän kaukoidässä johtui myrkyllisestä levästä

Greenpeacen lokakuun alussa julkaisemaa kuvaa Kamtshatkan niemimaan edustalta. /handout AFP/handout / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän virallisen tutkinnan mukaan Kamtshatkan niemimaan edustalla Venäjän kaukoidässä havaittu merieläinten joukkokuolema johtui levien myrkyllisistä kukinnoista. Heidän mukaansa syynä eivät olleet ihmisten mereen päästämät myrkyt, kuten moni on epäillyt.

Alueella toimivat ympäristöjärjestöt ovat tehneet merialueen saastumisesta omia tutkimuksiaan eivätkä ainakaan vielä vahvistaneet virallisen tutkinnan johtopäätöksiä.

Venäjän ympäristöviraston Rosprirodnadzorin edustajan Svetlana Radionovan mukaan virallista tutkintaa varten otettiin yli 5 000 näytettä. Hänen mukaansa ihmisen aiheuttamat saasteet kuten öljy- tai myrkkyvuodot eivät voineet aiheuttaa alueen ympäristökatastrofia.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ei ottanut kantaa virallisen tutkinnan tuloksiin, koska sen omat selvitykset ovat vielä kesken. Järjestön edustajan mukaan ihminen on kuitenkin voinut vaikuttaa myös levän myrkyllisyyteen omilla päästöillään.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan julkisuuteen annetut tiedot eivät vahvista mitään teoriaa vesien saastumisen syystä.

Vesien saastumiseen havahduttiin, kun rannalle ajautui tuhansia kuolleita kaloja ja merieläimiä lähellä Petropavlovsk-Kamtshatskin kaupunkia. Myöhemmin tutkijat totesivat, että saasteet ovat tappaneet jopa 95 prosenttia alueen merenpohjan eläimistä.

Syylliseksi vesien saastumiseen on epäilty muun muassa vuotoa vanhojen kemiallisten aseiden varastossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut