Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump suitsutti Britannian EU-eroa ajanutta Nigel Faragea: "Euroopan kuningas"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui kampanjatilaisuudessaan Britannian EU-eroa ajaneen Nigel Faragen lavalle ja suitsutti hänen olevan "Euroopan kuningas".

Farage oli osallistunut Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa Goodyearin kaupungissa järjestettyyn tilaisuuteen republikaanipoliitikoista koostuneen ryhmän kanssa.

Trump väitti brexitin puolesta vuosikymmeniä kampanjoineen Faragen olevan yksi Euroopan vaikutusvaltaisimpia miehiä. Trump myös vitsaili muun muassa, ettei brexit-puolueen nokkamies olisi kiistanalainen hahmo.

Farage otti kommentin jälkeen mikrofonin haltuunsa ja arvioi, ettei hän vedä presidentin arvion osalta vertoja Trumpille itselleen.

Trump silminnähden vaikuttunu t Faragen suitsutuksesta

Brittipoliitikko kertoi vierailleensa Yhdysvalloissa neljä vuotta sitten. Hän kertoi levittäneensä Atlantin toisella puolen brexit-sanomaa, jonka mukaan vakiintuneet auktoriteetit voi kukistaa. Farage arvioi Trumpin tehneen samoin.

– Sen Donald Trump teki: hän selätti mielipidetutkijat, selätti median ja selätti kaikki ennusteet, ja mikä pahinta, he eivät ole ikinä antaneet hänelle anteeksi sen vuoksi, Farage suitsutti Trumpia brittilehti Independentin mukaan.

– Tämä on kaikkein lannistumattomin ja rohkein henkilö, jonka olen elämäni aikana tavannut, Farage jatkoi lehden mukaan.

Independent kertoo Trumpinkin olleen silminnähden vaikuttunut Faragen osoittamasta ylenpalttisesta tuesta.

– Vau, kiitos, vau, Trump sanoi lehden mukaan.

Brittilehti Guardianin mukaan Trumpia vuolaasti keskiviikkona ylistänyt Farage on aiemmin puhunut Trumpin kampanjatilaisuudessa myös vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Ennen brexit-puolueen perustamista Farage kampanjoi EU-eron puolesta itsenäisyyspuolue Ukipin johdossa, josta hän erosi EU-eroa puoltaneen kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2016.

Faragella poikkeuslupa matkustaa USA:ssa

Independentin mukaan Farage voi osallistua Trumpin Yhdysvalloissa järjestettäviin tilaisuuksiin, sillä viranomaiset ovat antaneet hänelle "kansalliseen etuun" perustuvan poikkeusluvan ohittaa Yhdysvaltain matkustuskielto.

Britannian hallinnon matkustustiedotteen mukaan pääsy Yhdysvaltoihin on tällä hetkellä kielletty Britannian kansalaisilta, jos he ovat olleet edellisten 14 päivän aikana Britanniassa, Irlannissa, Iranissa, Brasiliassa, Kiinassa tai Schengen-alueella.

Lisäksi Britannia suosittelee koronapandemian vuoksi välttämään kansainvälistä matkustamista muista kuin välttämättömistä syistä.

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa. Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maassa on varmistettu yhteensä yli 8,8 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu yli 220 000 koronakuolemaa.

Britannia puolestaan lähentelee parhaillaan miljoonan tartunnan rajapyykkiä. Maassa on varmistettu tähän mennessä yhteensä yli 940 000 tartuntaa ja kirjattu yli 45 000 koronakuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu noin 27 500 tartuntaa ja kirjattu reilut 700 koronakuolemaa. Britanniassa vastaavat suhdeluvut ovat 13 856 ja 672.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 2 774 tartuntaa ja kirjattu 64 koronaan liittyvää kuolemaa.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.