Taivaalta tippui jättirakeita Libyassa – Foreca: Kyseessä voi olla uusi maailmanennätys

STT

Libyan pääkaupungin Tripolin lähettyville tippui tällä viikolla taivaalta jättirakeita, kertoo Foreca . Rakeet olivat halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä. Kyseessä saattaakin sääpalveluyrityksen mukaan olla uusi maailmanennätys.

Rakeet satoivat sen jälkeen, kun Välimeren yli kohti itää liikkui tiistaina terävä matalapaineen sola, jonka yhteyteen Pohjois-Afrikan edustalla kehittyi voimakkaita supersolu-ukkosia. Ilmakehä oli Forecan mukaan Välimeren eteläosassa erittäin epävakaa ja ainekset voimakkaille ukkospilville olivat kasassa.

Supersolu-ukkonen voimistui Tripolin länsipuolella erittäin rajuksi tiistai-iltana.

– Voimistumista edesauttoivat ilmakehän voimakkaat pystysuuntaiset lämpötilaerot ja suuri tuuliväänne. Tuulen suunnan ja nopeuden voimakkaat muutokset eri ilmakerroksissa antoivat jättirakeille erinomaisen kasvualustan, Foreca kertoi verkkosivuillaan lauantaina.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOOA:n mukaan ennätystä pitää tällä hetkellä hallussaan Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa vuoden 2010 heinäkuussa havaittu raemöykky, joka oli halkaisijaltaan 20,3-senttinen. Painoa sillä oli 0,9 kiloa.

– Vielä ei ole vahvistettu, mitä kirjataan tilastoihin Libyan tapauksessa, mutta potentiaalia uudelle maailmanennätykselle on, Foreca kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut