USA:n presidentinvaaleista tuli ennennäkemätön jännitysnäytelmä, jonka tulosta joudutaan odottamaan ehkä pitkään

Trump lähetti keskiviikon kuluessa useita tviittejä, joissa hän kyseenalaisti ääntenlaskennan luotettavuuden ja puhui Bidenille "löytyneistä" äänistä. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Pelot tasaväkisestä ja mahdollisesti kiistanalaisesta lopputuloksesta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kävivät toteen. Kisaa maailman mahtavimman valtion johtajuudesta oltiin ratkaisemassa noin puolessa tusinassa niin kutsuttuja vaa'ankieliosavaltioita, osassa vain muutamien tuhansien äänien erolla.

Lopullista vaalitulosta saatetaan joutua odottamaan pitkään. Ääntenlasku oli keskiviikkoiltana Suomen aikaa vielä pahasti kesken useissa ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltioissa. Osassa niistä laskennan ennustettiin olevan valmis torstaina tai perjantaina – joissain ehkä myöhemmin.

Eikä yksi laskentakerta välttämättä riitä. Presidentti Donald Trumpin kampanja ilmoitti vaativansa äänten uudelleenlaskentaa ainakin Wisconsinissa, missä Trump oli menettänyt päivän kuluessa johtoasemansa demokraattikilpailija Joe Bidenille.

Samanlainen keikaus tapahtui myös naapuriosavaltio Michiganissa, missä Trumpin kampanja kertoi hakevansa oikeudelta ääntenlaskennan keskeyttämistä.

Ykkössijan vaihtuminen osavaltioissa ei ollut täysi yllätys, sillä etukäteen tiedettiin viimeisenä laskettavien suurten kaupunkien äänien sekä postiäänien suosivan vahvasti Bidenia.

Florida, Texas ja Ohio Trumpille

Ratkaisevana pidetyssä Pennsylvaniassa Trumpin reilumpi johto vielä piti, mutta sielläkin ääntenlasku oli kesken vahvasti demokraattisilla alueilla kuten Philadelphiassa.

Trump lähetti keskiviikon kuluessa useita tviittejä, joissa hän kyseenalaisti ääntenlaskennan luotettavuuden ja puhui Bidenille "löytyneistä" äänistä. Twitter varusti joitakin Trumpin tviittejä maininnalla, jonka mukaan niiden sisältö on kiistanalainen ja mahdollisesti harhaanjohtava.

Demokraattileirissä toivottiin Bidenille jopa selvää voittoa etukäteen tehtyjen mielipidekyselyiden siivittämänä. Trump kuitenkin varmisti jo melko pian ääntenlaskun alettua voiton tärkeissä ja suurissa Floridan, Texasin ja Ohion osavaltioissa.

Trump totesikin jo aamuyöllä paikallista aikaa, että on omasta puolestaan jo voittanut vaalit.

– Haluamme äänestyksen loppuvan. Emme halua heidän löytävän yhtään ääniä neljältä aamulla ja lisäävän niitä listoihin, Trump lisäsi.

Äänestäminen oli tuohon mennessä jo loppunut, joten Trumpin tulkittiin puhuneen ääntenlaskusta. Bidenin kampanjan mukaan Trumpin kommentit olivat "järkyttäviä" ja "ennenkuulumattomia".

Ennätyksellinen äänestysvilkkaus

Biden puolestaan peräsi kannattajiltaan kärsivällisyyttä. Se näyttikin tuottavan tulosta Michiganissa ja Wisconsinissa.

– Emme lepää ennen kuin jokaisen ääni on laskettu, Biden tviittasi .

Keskiviikkoiltana Suomen aikaa laskenta oli pahasti kesken myös muun muassa Georgiassa, Alaskassa, Pohjois-Carolinassa ja Nevadassa. Viimeksi mainitussa Biden ja Trump olivat käytännössä tasoissa.

Perinteisesti republikaanien tonttia olleessa Arizonassa Biden johti niin selvästi, että esimerkiksi Fox-uutiskanava julisti Trumpin jo hävinneen.

Vaalipäivän ja -yön hyvä uutinen oli se, että äänestys näytti sujuneen normaalisti eikä tasaväkinen tilanne johtanut pelättyihin levottomuuksiin.

Toinen hyvä uutinen oli äänestysvilkkaus. Vaaleja seuraavan Elections Project -sivuston alustavan arvion mukaan äänensä oli antanut 160 miljoonaa amerikkalaista eli 67 prosenttia äänioikeutetuista. Yhtä korkeaa äänestysaktiivisuutta ei ole nähty sitten vuoden 1900.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut